Uzrok urinarne infekcije | Bakterije | Virusi | Gljivice

 UZROCNICI URINARNIH INFEKCIJA

Bakterije su glacni uzrok urinarne infekcijeUzrok urinarne infekcije je uglavnom oslabljen imuni sistem. Zdrave osobe sa jakim imunim sistemom, uglavnom, nemaju problema da se bore sa invazijom bilo koje bakterije, virusa ili gljivica. Medjutim, kada stres, bolest, fizicka povreda, ili losa i nepravilna ishrana oslabe imuni sistem, bakterije lako nadvladaju odbrambene celije organizma i tako dolazi do urinarnih i drugih infekcije. Trudnoca, menopauza i seksualni odnosi, takodje, mogu da povecaju rizik i dovedu do infekcija urinarnog trakta. Detaljnije o nacinima dobijanja urinarnih infekcija mozete procitati u nastavku teksta.

Glavni izazivac urinarne infekcije su bakterije:

Eserihija koli (Escherichia coli) je najcesci uzrocnik urinarnih infekcija, mada neki virusi, gljivice i paraziti, takodje, mogu da napadnu urinarni trakt. U vecini slucajeva bakterija se prenese iz debelog crijeva ili vagine. Zdrave osobe sa jakim imunitetom, uglavnom, izbace bakterije prilikom mokrenja i bez vecih posljedica. Eserihija coli izaziva oko 85% svih infekcija ali i druge bakterije mogu infestirati urinarni trakt i izazvati probleme.

Virusi:

Herpes simplex virus tipa 2 (HSV2) moze inficirati urinarne kanale, ali ovo nije cesta pojava kao sto su bakterijske infekcije urinarnog trakta. Jacanje imuniteta ja najbolja dugorocna odbrana protiv ove vrste infekcija.

Gljivice kao uzrok urinarne infekcije:

Kandida (Candida) je jedna od gljivica koja, takodje, moze izazvati urinarne infekcije. Ovo se dogadja kod osoba ciji je imuni sistem oslabljen u velikoj mjeri. Candida se u urinarni trakt moze prenijeti iz vaginalnog trakta, ali gljivicne infekcije ove vrste nisu bas ceste.

Paraziti:

Trihomonas (Trichomoniasis) je mikroskopski parazit i prenosi se seksualnim putem, a pracen je zelenkastim, ili zuckastim iscjetkom iz vaginalnog otvora.
Muskarci uglavnom nemaju simptome, mada u nekim slucajevma moze doci do upale prostate. Infekcije prostate se inace tesko lijece i potrebne su visestruke doze E-Kapi PLUS u kombinaciji sa antibioticima da bi se trihomonas izbacio iz prostate.

Detaljne informacije u uzrocima urinarnih infekcija sljedecem tekstu:

KAKO SE DOBIJA URINARNA INFEKCIJA

2 thoughts on “Uzrok urinarne infekcije | Bakterije | Virusi | Gljivice”

  1. Dali E- kapi deluju na cistit besike ili samo za Esherihija coli? Molim Vas da mi sto pre odgovorite zato sto duze vreme ne mogu nikako da se izlecim. Imala sam cak 1000.000 bakterija u , neznam tacno kako se meri na mikrobiologiji. Sada imam cistit na besici(tako bar mislim) i imam jedan bubreg pa sam veoma zabrinuta za zdravje. Srednjih sam godina i dali to moze da utice na ovu tako reci dosadnu bolest?Na EHO su mi rekli da je sve u redu i da je samo malo besika zadebljana. Unapred veliko HVALA.

    • Postovanje Marija. E-Kapi su efikasne na bakterijske infekcije i ne uticu na fizicke probleme urinarnog trakta, to jest mogu smanjit ili eliminisati broj bakterija ali zbog fizickih poremecaja na urinarnom traktu infekcije ce se vracati prije ili kasnije. Jacanje imunog sistema bilo bi za Vas dugotrajnije rjesenje. E-Kapi mozete koristiti da smanjite visoki broj bakterija.

Leave a Comment