ČINJENICE I MITOVI

Mit broj 1: Brusnica /Cranberry/ lijeci urinarne infekcije.

Ovo je potpuno pogresno, i nametnuto odlicnom reklamnom strategijom proizvodjaca proizvoda od brusnice.

Cinjenica:  Bavim se problemima urinarnog trakta vise od 25 godina i jos nikad nisam sreo pacijenta koji se oslobodio urinarne infekcije bilo kojim proizvodom od brusnice, ukljucujuci i  caj, tablete, sirup, prasak ili sok. Ne postoji ni jedan zvanican medicinski dokument koji potvrdjuje da brusnica lijeci bilo kakvu infekciju. Jedini sto je dokazano u laboratorijskim uslovima je da brusnica stvara sredinu koja ne odgovara bakterijama. Ovo znaci da ce se bakterije udaljiti od brusnice, a ne da ce biti eliminisane. Napominjem, ovo je dokazano samo u laboratoriji, a ne u klinickim uslovima na zivom pacijentu. Morali bismo da se utopimo u soku od brusnice i da ovaj udje u svaki nabor urinarnog trakta da bi bakterija mozda odlucila da se udalji. Sok od brusnice i proizvodi od brusnice imaju diureticka svojstva. Takodje sadrze odredjene kolicine vitamina. Diureticko svojstvo brusnice pomaze brzem izmokravanju i brusnica se moze koristiti u ove svrhe kao pomocno sredstvo stvarnim terapijama protiv urinarnih infekcija.  U iste svrhe mozete koristiti sok od obicne borovnice koji ima skoro identicna svojstva kao i sok od brusnice,  ali ne tako razvijenu reklamnu kampanju, te je mnogo jeftiniji. U oba slucaja preporucuje se nezasladjen sok. Nezasladjen sok brusnice ima jako opor ukus, dok borovnica ima jako prijatan ukus. Sami odlucite. Postoje prirodni preparati koji pored brusnice sadrze i druge elemente i kao takvi imaju vecu efikasnost od same brusnice.

Za one koji znaju engleski, preporucujemo da pogledaju ovu web stranicu sa tekstom o neefikasnosti brusnice http://www.independent.ie/lifestyle/health/myth-busted-cranberry-juice-doesnt-prevent-bladder-or-kidney-infections-28820170.html

Mit broj 2: Rezultati antibiograma ce tacno pokazati koji ce antibiotici biti efikasni na vrstu infekcije i bakterije koju pacijent ima.

Pogresno. Antibiogram ce pokazati na koje antibiotike je bakterija osjetljiva na staklenom tanjiricu u laboratoriji, a ne u klinickim uslovima na pacijentu.

Cinjenica: Antibiogram samo daje ideju vasem ljekaru koji antibiotici sigurno nece djelovati, a ne koji antibiotici ce djelovati na infekciju. Ovo se ne mora dalje pojasnjavti, posto skoro svi posjetioci naseg web sajta iz licnih iskustava znaju da vrijednosti antibiograma nemaju mnogo veze sa praksom.

Mit broj 3: E-Kapi i E2-Kapi su definitivno rijesenje protiv infekcija urinarnog trakta.

Pogresno. E-Kapi i E2-Kapi pomazu vasem imunom sistemu u borbi protiv infekcije. Zavisno od snage vaseg imunog sitema, godina starosti, vrste i soja bakterije, E-Kapi ce djelovati brze, sporije, a vrlo rijetko i nikako.

Cinjenica: I pored toga sto E-Kapi imaju veci procenat efikasnosti od antibiotika i bilo kojeg drugog prirodnog preparata, nisu magicni napitak i u nekim slucajevima potrebno je vise od jedne terapije. E-Kapi po nekad imaju samo djelimicnu efikasnost, ili ne djeluju nikako. Kao na primjer us slucaju ESBL bakterije (trenutno testiramo nove kapi protiv ESBL bakterije i dosadasnji rezultati su vrlo ohrabrujuci). Vas imuni sistem je taj koji se bori protiv bilo koje infekcije u organizmu. Dobra terapja samo daje dovoljno “municije” imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. E-Kapi pored ove municije imaju i antisepticka svojstva koja eliminisu veliki broj bakterija.

Mit broj 4: Velike kolicine vitamina C ne smiju da se uzimaju posto mogu izazvati razne tegobe.

Pogresno. Ovo je nametnuto od velikih farmaceutskih kompanija koje radije zele da vam prodaju mnogo skuplje lijekove nego da vas vide zdravim. Na zalost, i u mnogim, ne tako starim zvanicnim medicinskim udjbenicima, postoje netacni podaci o vitaminu C, kao na primjer, da velike kolicine vitamina C mogu da izazovu kamenac u bubregu. Ne postoji ni jedan jedini medicinski dokument ili istrazivanje koje dokazuje ovu tvrdnju. Po hemijskom sastavu vitamina C ovo je apsolutno nemoguce. Ne mozemo kriviti ljekare za davanje pogresnih informacija o vitaminu C, posto se na dosta medicinskih fakulteta i danas uci iz zastarjelih udzbenika.

Cinjenica: Niko nikad u istoriji covjecanstva nije bio otrovan prevelikom dozom vitamina C. U najgorem slucaju, ako koristite velike doze vitamina C dobit cete omeksanu stolicu, i to samo dok se organizam ne navikne na pojacanu dozu. Preporucena dnevan kolicina vitamina C od samo 60 miligrama su sramne i sprijeciti ce jedino dobijanje skrobne bolesti, ali apsolutno nema nikakve druge zdravstvene beneficije. Dnevene kolicine za jacanje imunog sistema za odraslu osobu su minimalno 4.000 miligrama i za zdravu osobu mogu ici do 10.000 miligrama. Ako ste pusac, za svaku popusenu cigaretu dodajte jos 25 miligrama dnevno. Za pojedine belesti kolicine potrebnog vitamina C idu od 20.000 miligrama do 50.000, pa cak i do 200.000. U periodu od novembra 2011 do marta 2012, ja licno sam primao direktno u venu, svaki dan 50.000 miligrama vitamina C, zbog dijagnoze malignog tumora na vratu. Jos uvijek uzimam istu kolicinu vitamina C direktno u krvotok jedanput mjesecno, dok u suplementima uzimam 6.000 do 10.000 miligrama dnevno. Moja djeca koja su zdrava uzimaju oko 4.000 miligrama dnevno. Moja supruga i ja spremamo veliki clanak o beneficijama i zabludama oko vitamina C koji ce biti objavljen na nasem sajtu http://prirodnamedicina.com 

Mit broj 5: Limun sadrzi velike kolicine vitamina C.

Pogresno. Limun, paprika, kivi, brusnica, narandza su bogatiji vitaminom C nego neko drugo voce i povrce, ali daleko od toga da sadrze velike koicine.
Cinjenica: Prosjecan limun, narandza ili paprika, sadrze izmedju 40 i 60 miligrama vitamina C. Voca i povrca sadrze i druge korisne materije, kao sto su bioflavonoidi, minerali, enzimi itd., pa iz tog razloga treba ih koristiti redovno. Ako zelite koristi od vitamin C za jacanje imunog sistema, po gore navedenim kolicinama, trebace vam otprilike 100 limunova ili narandzi dnevno. Vrlo neprakticno. Za pojacane zdravstvene beneficije potrebno je koristiti vitamin C u suplementima.

Mit broj 6: Prirodni vitamin C je bolji od vjestackog.

Pogresno. Organizam ne pravi razliku izmedju prirodnog i vjestackog vitamina C.

Cinjenica: Ne postoji prirodni i vjestacki vitamin C. Postoji samo vitamin C. Suplementi vitamina C od narandze, limuna, brusnice, sipurka, nara, hibiskusa su isti kao i obican vitamin C sa dodatnim ukusima i visom cijenom.

3 thoughts on “ČINJENICE I MITOVI”

  1. Postovani,
    imam jedno pitanje. pre dva-tri mjeseca uradio sam spermokulturu i pronadjena je bakterija enterokoka, Moj lekar mi je propisao terapiju te sam nedavno ponovo uradio spermokulturu, ali ovaj put mi je pronadjena bakterija eserihija. Da li vi imate predlog kako da je eliminisem? hvala za info, pozdrav iz Rume

Leave a Comment