KAKO SE DOBIJA URINARNA INFEKCIJA

Najčešći načini dobijanja infekcije urinarnog trakta i kako ih se riješiti

Ako ste bar jednom u životu imali infekcije urinarnog trakta, poznata vam je agonija upornog nagona za mokrenjem i osjećaj neizdrživog pečenja, kad, uprkos bolu, iscijedite kap ili dvije… Olakšanje je toliko kratkotrajno da vam se čini da ono malo vode koju popijete da povratite dah, zaobidje svoj regularni put i istog trenutka se nadje u mokraćnom mjehuru, zahtijevajući hitan izlazak.

         Svaka peta žena se tokom života suoči sa infekcijom urinarnog trakta. Iako ni muškarci nisu imuni (to je druga po redu infekcija po učestalosti), žene je češće dobijaju. Razlog za to je kraća uretra kod žena, što bakterijama olakšava put do mjehura. Slažem se: nije fer.

         Naš urinarni trakt je kreiran tako da kontroliše ulazak i broj bakterija. Medjutim, ponekad se desi da odbrambeni sistem nekada zakaže. Kada do toga dodje, bakterije počnu da rastu, da se množe i uzrokuju infekcije.

         Nabrojaćemo neke od najčešćih uzroka koji mogu dovesti do obaranja odbrambenih snaga u organizmu i nekoliko savjeta za preventivu.  Kada se odredi uzrok, to će pomoći i putu do ozdravljenja ili, još bolje, sprečavanja nove infekcije.

Seks i infekcije urinarnog trakta

Mnogo žena dobije infekciju urinarnog trakta nakon intimnog odnosa. Razlog leži u tome što pokreti i trenje tokom seksa mogu da prenesu bakterije sa anusa i vagine u uretru. Da bi se ovaj rizik smanjio, treba se pomokriti neposredno poslije odnosa. Osim toga, nemojte pretjerivati sa pranjem genitalija neposredno prije i poslije seksa. Pranje utiče na promjenu vaginalne flore i povećava rizik za pojavu infekcije. Ako apsolutno ne možete izbjeći ovaj dio lične higijene, nemojte koristiti nikakav sapun ili pjenu za pranje, nego isključivo i samo mlaku vodu.

Konstipacija

Konstipacija izaziva infekcije urinarnog traktaKonstipacija može da bude uzrok urinarne infekcije. Zatvor sprečava mjehur da se isprazni do kraja, što ‘zarobljenim’ bakterijama daje vremena da se razviju i uzrokuju infekciju.

S druge strane, dijareja i fekalna inkontinencija mogu takođe da povećaju rizik infekcije, pošto bakterije iz rijetke stolice mogu lako da stignu do vagine i uretre. Provjeren savjet: brisati se od prednjeg dijela prema zadnjem svaki put, a naročito poslije velike nužde.

Nekontrolisan dijabetes

Kad je šećer u krvi visok, višak se izbacuje putem urina. Takav urin postaje povoljna sredina za bujanje bakterija, a nepovoljna situacija za vas. Možda ste već čuli mit da previše šećera u ishrani može da izazove infekciju urinarnog trakta, ali to nije tačno. Ako niste dijabetičar, poslastice nisu krivac (ali to ne znači da treba pretjerivati).

Zadržavanje urina

Višesatno zadržavanje mokraće može biti uzrok češćih infekcija, pošto bakterije u mjehuru imaju dovoljno vremena da se neometano razvijaju do sljedećeg pražnjenja. Ako morate ići, idite što prije.

Dehidracija

Unošenje dovoljno vode ne samo da utoljava žedj već i odbija infekcije, naročito  tokom toplih ljetnih mjeseci. Kad pijemo dovoljno vode, pomažemo da se izbace bakterije koje mogu izazvati infekciju. Neke opšte preporuke su da se pije najmanje 0.033 litra za svaki kilogram težine (npr. osobi od 65kg treba: 0.033 x 65 = 2.145 L vode dnevno). Pojačana fizička aktivnost i znojenje zahtijevaju i više vode.

Kontracepcija

Promjena metode za zaštitu od trudnoće, kao i korištenje dijafragme i spermicida, često dovode do promjene u hormonskoj ravnoteži, što povećava izglede za pojavu infekcije urinarnog trakta. Osjetljivost i alergija na odredjenu vrstu kondoma se često očituje kroz infekciju urinarnog trakta.

Ženski higijenski proizvodi

Ulošci i tamponi su raj za bakterije. Mijenjajte ih često da bi spriječili infekciju za vrijeme mjesečnice. U skladu s tim, treba pravilno izabrati i donje rublje: prirodni materijali poput pamuka su uvijek bolji jer sprečavaju prekomjerno zadržavanje vlage.  Treba izbjegavati krojeve koji žuljaju i iritiraju sluzokožu intimnih dijelova tijela i lako mogu prenijeti bakterije, poput tangi i g-stringa.

Bubrežni kamenci

Ove mineralne naslage povećavaju rizik od dobijanja infekcije tako što mogu blokirati mokraćne kanale i zaustaviti protok urina, što bakterijama daje dovoljno vremena da se množe i rastu.

E-KapiE-Kapi protiv urinarnih infekcija su najefikasnije prirodno rješenje za infekcije urinarnog trakta. Više informacija na http://ekapi.org