PIREVINA, PIRIKA – Način pripreme

PirevinaMislim da u svijetu ne postoji korov više rasprostranjen od pirevine. Djeca je zovu jednostavno “trava”. Ako postoji mali komadić zemlje i malo vlage, najvjerovatnije da će pirevina izrasti na tom mjestu. Toliko je raširena i uobičajena da je većina više i ne primjećuje. Malo ko bi i pomislio da ova biljka ima ljekovita svojstva. Osušeni dijelovi biljke koji se koriste za čajne mješavine su neugledni i često prljavi od zemlje. Miris je skoro nikakav i beznačajan. I pored svih ovih činjenica, pirevina je bila najtraženija biljka u našoj apoteci. Dr Hasanagić je preporučivao čaj od pirevine pacijentima sa bolesnom jetrom, pacijentima sa problemima na mokraćnim kanalima, bubrežnim bolesnicima, mladima koje su mučile bubuljice, trudnicama, itd… Impresivno za neku “običnu” travu i korov,  zar ne.

Napomena: obratite pažnju na donji dio teksta. Način pripreme pirevine je neuobičajen i dosta se razlikuje od načina pripreme većine drugih čajeva.

Doktor Hasanagic kaže:

Iz knjige “Ljekovito bilje i jetra”

Pirevina

Triticum repens (Linne), Agropyrum repens (Beauv) – Gramineae

Drugi nazivi: pirika, pirovina, puzava pirika, vornica.

To je trajna biljka; dosadan i žilav korov po njivama i vlažnim poljima. Širi se podzemnim puzavim rizomom. Nadzemni dio naraste i do 1,2 metra. Cvjetovi su udruženi u dugim dvorednim klasovima dugačkim i do 10 centimetara. Biljka cvjeta cijelo ljeto.

Za drogu se prikuplja rizom u proljeće i jesen (rhizoma graminis) Najbolje je u ovo vrijeme kod oranja iza pluga prikupiti rizom pirevine. Treba ga oprati i očistiti od bočnog korijenja, a zatim sušiti na suncu dok ne postane lomljiv. Droga je sladunjavootuznog okusa, bez posebnog mirisa.

Nalazište biljke: kao dosadan korov raste svukuda, na slabijem zemljištu, po žitnim poljima, medjama i putovima.

(Vedranov komentar: Skoro svaka biljna apoteka bi trebala da ima pirevinu. U mom nedavnom kratkom boravku u Sarajevu vidio sam je u sve četiri biljne apoteke u koje sam ušao. Mi smo je nabavljali naveliko od Instituta za proučavanje ljekovitog bilja “Josif Pančić” i “Alkaloid” iz Skoplja. Šta hoću da kazem je to da je mnogo lakše kupiti ovu biljku, nego je sam skupljati, čistiti, sjeckati i sušiti.)

Svojstva biljke: koliko god je štetan korov, toliko je visoko vrijedna ljekovita biljka, posebno u odnosu na jetru, žuč i žučne puteve. Droga djeluje kao holagog te služi za liječenje jetre i žuči, posebno žutice. Diuretik je, depurativ. U proljeće je treba upotrijebiti za čišćenje krvi. Odlična je i kod reumatičnih i uroloških oboljenja.

Indikacije

Žučni kamenac (holelitijaza), insuficijencija jetre i žučne kesice, žutica (icterus), upale mokraćnih i digestivnih puteva, bubrežni kamenci, oligurija, infektivna stanja i menopauza.

Osnovni način pripreme čaja od pirevine

Način pripreme: 30 grama droge prelije se jednom litrom vode. Prokuva 1 minut pa se ta voda prospe. Pirevina se izgnječi, doda 1.2 litra vode i kuva dok ne upari na 1 litar. Pri kraju dodaju se komadići limuna, ostavi da se ohladi, procijedi i pije po želji. Može se odmah napraviti veća količina čaja koju treba držati u frižideru, te koristiti 2 do 3 dana.

Da bi se pojačalo dejstvo ovog čaja kod urinarnih infekcija i kod bolesti jetre, ovaj način pripreme se može modifikovati: 20 grama pirike i 10 grama hajdučke trave (stolisnik, kunica) /Achillea millefolium/. Nemojte zaboraviti da  hajdučka trava sadrži gorke tvari koje će uticati na ukus čaja, čineći ga gorkim, neprijatnim i nepitkim za većinu. U tom slučaju se preporučuje da se čaj od hajdučke trave  napravi posebno i pije ujutro i naveče pred spavanje, a čaj od pirevine u toku dana i umjesto vode.

Čaj od pirevine možete nabaviti u regularnim i biljnim apotekama.

Drugi način pripreme čaja od pirevine

Kod angioholitisa, žutice i holecistitisa zajedno sa limunom treba dodati još i 15 grama korijena od broća (rubia tinctorum) i 20 grama korijena od sladića (glycyrrhiza glabra). Ostaviti da stoji 20 minuta, procijediti i piti 3 čaše dnevno.

Primjena u narodnoj medicini

Pirevina se upotrebljava za liječenje jetre i kod teškoća sa žuči kao i kod žutice. Takodje se primjenjuje kod bolova u bubrezima, kod svih vrsta kamenaca, kod infekcija mokraćnih kanala, kod bolesti pluća i plućne tuberkuloze, sa dosta meda.

4 supene kašike isitnjenog rizoma stavi se u 2 litra bijelog vina, kratko prokuha i ostavi pola sata, nakon čega se procijedi i nalije u boce. Uzimaju se 2-3 male čašice dnevno kod navedenih oboljenja, ali pod uslovom da ne postoji povišena tjelesna temperatura (Willfort).

Čaj od pirevine se može naći u biljnim apotekama ili naručiti od distributera najblizeg vasem mjestu boravka.

5 thoughts on “PIREVINA, PIRIKA – Način pripreme”

  1. Problem sa ešerihijom imam dugi period.u mokraći ima ih kontinuirano 10000000 izveštaj sa urinokulture,pokušavam da ih lečim čajevima ali bez uspeha.Antibiotike ne mogu više da koristim jer kako kažu doktori može nastati još veći problem.Sazadnjeg ultra zvuka imam sitne kamenčiće u oba bubrega, manje ciste, presavijenu žučnu kesu i zamašćenu jetru.Bešika mi je upaljena,bolove u donjem delu stomakai ne mnogo peckanja pri mokrenju.
    Preporučite mi šta da činim i čime da se lečim

Leave a Comment