URINARNE INFEKCIJE IZAZVANE EŠERIHIJOM

Urinarne infekcije izazvane ešerihija coli i drugim bakterijama

Urinarne infekcije izazvane ešerihija coli bakterijom čine 85% svih urinarnih infekcija. Ako ne postoji neki fizički problem na urinarnom traktu ove infekcije se se tretiraju relativno lako prirodnim putem i bez upotrebe sintetičkih lijekova.
Ako je imunitet oslabljen ili nedovoljno razvijen eliminacija bakterija može trajati i duže.
Za prirodnu i neškodljivu soluciju kod urinarnih infekcija izazvanih ešerihijom ili drugim bakterijama informišite se o E-Kapima doktora Enesa Hasanagića.

Urinarne infekcije izazvane ostalim bakterijama

 HLAMIDIJA (Chlamydia trachomatis) I MIKOPLAZMA (Mycoplasma) su još dvije bakterije koje pored ešerihije koli mogu da izazovu urinarne infekcije. Tretman za liječenje infekcija izazvanih ovim bakterijama je sličan tretmanu za liječenje infekcija izazvanih ešerihijom. Međutim, ove dvije bakterije se uglavnom prenose seksualnim odnosima, pa je tretman oba partnera uglavnom neophodan.

STREPTOKOK B (B-Streptococcus) u rijeđim slučajevima može biti uzrok urinarne infekcije. Ova bakterija je drugačija.
Streptokoka može da se naseli u organizmu, a da se nosilac bakterije ne zarazi, ili ne razboli. Odrasli mogu da nose ovu bakteriju u probavnom, urinarnom i genitalnom traktu.
Oko 20% trudnica su nosi ove bakterije u vaginalnom traktu. Ova vrsta takozvane kolonizacije u ljudskom tijelu obično je bezopasna. Međutim, ako se iz nekog razloga desi da streptokok stigne u krvotok može biti čak i kobna.
Kod osoba sa oslabljenim imunitetom, koji je izazvan rakom ili hroničnom bolesču, može doći do infekcije streptokokom.

STAFILOKOKA (Staphylococcus Saprophyticus) obitava u urinarnom traktu kod oko 5% zdravih žena i muškaraca. Stafilokoka je drugi najčešći uzročnik urinarne infekcije kod spolno aktivnih žena i djevojaka.
Ovu vrstu stafilokoke treba razlikovati od stafilokoke koja izaziva infekcije kože. U prirodnoj medicini tretira se na gotovo isti način kao ešerihija E-Kapima.

PROTEUS MIRABILIS može biti uzročnik urinarne infekcije, meningitisa i infekcija rana. Počinje naglo da se razmozava kada dođe do slabljenja imunog sistema. Ova bakterija je otporna na veliki broj antibiotika. E-Kapi PLUS verzija može da se koristi u tretmanu.

Urinarne infekcije ešerihijom
Ilustracija ešerihija koli bakterije

Kako dobijemo ešerihiju?

Postoji nekoliko vrsta infekcija koje mogu biti izazvane bakterijom eserihija koli (Escherichia coli), ali najcesce su urinarne infekcije i infekcije probavnog trakta, pa cemo se ovdje njima vise i baviti. Uropatogenicna eserihija koli (UPEC) je uzrocnik oko devedeset posto svih urinarnih infekcija.

Postoji nekoliko nacina na koje ova bakterija dospijeva u ljudski urinarni trakt. Uglavnom infekcija dolazi iz fekalija tj. izmeta. Zene imaju kraci ureter nego muskarci i zbog toga se ova bakterija mnogo brze i lakse siri kod zenske, nego kod muske populacije. Nasa iskustva pokazuju da su u vise od 90% slucajeva pacijenti zene i djevojcice.

Jedan od uzrocnika infekcija kod beba djevojcica uglavnom je neredovno mijenjanje pelena i pogresan nacin ciscenja. Dijete uvijek treba prati i brisati od stomaka prema ledjima, a nikad obrnuto. Vazno je da se sprijeci dodir fekalija sa ureterom i vaginom. Uzrok moze biti i dodirivanje intimnih dijelova tijela prljavim rukama.

Kod odraslih, Esherichia coli se moze prenijeti i seksualnim putem, pogotovo ako se upraznjava analni seks. U rijetkim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da je prenese partnerki (napomena: postoje tvrdnje da urinarne infekcije nisu prenosive i da nije moguce prenijeti infekciju od jednog partnera drugome putem seksualnog odnosa. Nasa iskustva govore suprotno).

Liječenje urinarne infekcije

Moderna medicina ima djelimican uspjeh u lijecenju urinarnih infekcija izazvanih eserihijom koli. Zbog otpornosti na okolinu i lijekove i njene sposobnosti da mutira, doktori prepisuju sve jace antibiotike koji uglavnom uniste i dobre bakterije, a kod zena i vaginalnu floru, gdje se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije. Poznati su mi slucajevi bezuspjesnih pokusaja lijecenja eserihije antibioticima cak preko 5 godina. Nije mali broj pacijenata koji se bore sa ovom bakterijom dvije ili vise godina. Doktor Enes Hasanagic iz Sarajeva posvetio je veliki dio svog naucnog rada izucavajuci eserihiju i trazeci neantibiotske, prirodne tretmane protiv infekcija ovom bakterijom. Njegove E-KAPI i CAJEVI pomogle su stotinama pacijenata koji su bezuspjesno pokusavali da izlijece urinarne infekcije antibioticima.

Urinarne infekcije nastaju kad bakterije, ili drugi infektivni organizmi, napadnu bilo koji dio urinarnog trakta. Urinarne infekcije dobijaju, kako muskarci tako i zene, mada zbog anatomskih razlika cesce su kod zena. Zenski urinarni kanali su mnogo kraci nego kod muskaraca i urinarni otvor kod zene je vrlo blizu rektuma i vagine. Zbog toga postoje vece sanse da se bakterije, koje obitavaju u ovim djelovima tijela, provuku kroz urinarni otvor do besike. Kod vrlo malih beba, djecaci cesce dobijaju infekciju, dok kod malo starije djece – cesci je slucaj kod djevojcica. Neobrezana muska djeca su pod vecim rizikom da dobiju infekciju zbog akumuliranja bakterija ispod kozice. Djeca sa hronicnim zatvorom stolice, takodje, imaju vece sanse da dobiju urinarne infekcije.

Uzroci urinarnih infekcija

Zdrave osobe sa jakim imunim sistemom, uglavnom, nemaju problema da se bore sa invazijom bilo koje bakterije. Medjutim, kada stres, bolest, fizicka povreda, ili losa i nepravilna ishrana oslabe imuni sistem, bakterije lako nadvladaju odbrambene celije organizma i tako dolazi do urinarne infekcije. Trudnoca, menopauza i seksualni odnosi, takodje, mogu da povecaju rizik i dovedu do infekcija urinarnog trakta.

BAKTERIJE. Eserihija koli (Escherichia coli) je najcesci uzrocnik urinarnih infekcija, mada neki virusi, gljivice i paraziti, takodje, mogu da napadnu urinarni trakt. U vecini slucajeva bakterija se prenese iz debelog crijeva ili vagine. Zdrave osobe sa jakim imunitetom, uglavnom, izbace bakterije prilikom mokrenja i bez vecih posljedica.
VIRUSI. Herpes simplex virus tipa 2 (HSV2) moze inficirati urinarne kanale.
GLJIVICE. Kandida (Candida) je jedna od gljivica koja, takodje, moze izazvati urinarne infekcije. Ovo se dogadja kod osoba ciji je imuni sistem oslabljen u velikoj mjeri.
PARAZITI. Trihomonas (Trichomoniasis) je mikroskopski parazit i prenosi se seksualnim putem, a pracen je zelenkastim, ili zuckastim iscjetkom iz vaginalnog otvora.
Muskarci uglavnom nemaju simptome, mada u nekim slucajevma moze doci do upale prostate.

Spolne infekcije

Eserihija koli u vagini u vecini slucajeva se javlja zajedno sa eserihijom u urinarnom traktu. Moze biti preneta iz vaginalnog trakta u urinarni i obrnuto. Uglavnom se tretiraju istom terapijom. Ponekad je kod vaginalnih infekcija potrebno i dodatno vaginalno ispiranje. U tom smislu, za lijecenje vaginalnih infekcija, pored E-KAPI, preporucuje se i E-PRASAK dr Hasanagica za vaginalno ispiranje irigatorom.

Vaginalna infekcija moze da se dobije pretjeranom upotrebom antibiotika, dok se pokusava lijeciti urinarna infekcija. Jaki antibiotici mogu da uniste i potpuno zdravu vaginalnu floru, koja zbog toga postaje idealna podloga za nastanak nove infekcije. Vaginalna infekcija moze se dobiti i seksualnim odnosom, narocito ako se upraznjava analni seks. Neka istrazivanja govore da nije moguce prenijeti eserihiju sa jednog partnera na drugog, mada nasa iskustva pokazuju suprotno.


Pod povoljnim uslovima broj eserihije koli moze da se udvostrucava svakih 20 minuta!

Infekcije probavnog trakta

Ova vrsta infekcije uglavnom nastaje konzumiranjem pokvarene hrane, inficiranog povrca i voca, zagadjenog i nedovoljno pecenog, ili kuvanog mesa, neprokuvanog mlijeka, ili vode zagadjene fekalijama. Najpoznatija vrsta eserihije O157:H7 moze da izazove takozvani HUS i dovede cak i do smrti. Poznat je, ne tako davni slucaj, zagadjenja citavih polja spinata u Americi.

2006. godine eserihija O157:H7 dovela je do prave epidemije i prouzrokovala povlacenje spinata sa trzista, kako u Americi, tako i u Kanadi. Ova vrsta eserihije moze da bude kobna za starije osobe, djecu i osobe sa vec narusenim imunitetom. Zdrave odrasle osobe mogu da prodju bez vecih posljedica, samo sa proljevom. Antibiotici ne pomazu kod ove vrste infekcije, vec mogu da izazovu jos vece i teze posljedice.

Za tretiranje ove vrste infekcija u nekim zemljama se testira i primjenjuje takozvana Phage Terapija koja je za sada odobrena samo u bivsoj sovjetskoj republici Gruziji i, navodno, u Poljskoj, mada za Poljsku ovaj podatak nije pouzdano utvrdjen.

Rijetke infekcije izazvane ešerihija koli bakterijom

Poznati su i slucajevi meningitisa izazvanog eserihijom koli.
U rijetkim slucajevima eserihija moze da izazove i druge bolesti, kao sto su upala pluca i neka septicka oboljenja. Ranije je vec pomenuto da prostata kod muskaraca moze biti inficirana ovom bakterijom.

1 thought on “URINARNE INFEKCIJE IZAZVANE EŠERIHIJOM”

Leave a Comment