INFEKCIJE PROBAVNOG TRAKTA

INFEKCIJE PROBAVNOG TRAKTA IZAVANA ESERIHJA KOLI BAKTERIJOM

Ova vrsta infekcije uglavnom nastaje konzumiranjem pokvarene hrane, inficiranog povrca i voca, zagadjenog i nedovoljno pecenog, ili kuvanog mesa, neprokuvanog mlijeka, ili vode zagadjene fekalijama. Najpoznatija vrsta eserihije O157:H7 moze da izazove takozvani HUS i dovede cak i do smrti. Poznat je, ne tako davni slucaj, zagadjenja citavih polja spinata u Americi.

2006. godine eserihija O157:H7 dovela je do prave epidemije i prouzrokovala povlacenje spinata sa trzista, kako u Americi, tako i u Kanadi. Ova vrsta eserihije moze da bude kobna za starije osobe, djecu i osobe sa vec narusenim imunitetom. Zdrave odrasle osobe mogu da prodju bez vecih posljedica, samo sa proljevom. Antibiotici ne pomazu kod ove vrste infekcije, vec mogu da izazovu jos vece i teze posljedice.

Za tretiranje ove vrste infekcija u nekim zemljama se testira i primjenjuje takozvana Phage Terapija koja je za sada odobrena samo u bivsoj sovjetskoj republici Gruziji i, navodno, u Poljskoj, mada za Poljsku ovaj podatak nije pouzdano utvrdjen.

Leave a Comment