ETERICNA ULJA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA

Neka etericna ulja, kao sto su ulja od bora i eukaliptusa, dokazano pomazu i uspjesna su kod bakterijskih infekcija urinarnog trakta. Problem sa etericnim uljima je sto je koncentracija hemijskih supstanci u njima veoma jaka da ih nikako ne bi trebalo uzimati oralno na svoju ruku i bez preporuke strucnjaka. Svi svjetski renomirani proizvodjaci etericnih ulja na svoju ambalazu stavljaju upozorenja da se ulja ne konzumiraju bez preporuke doktora ili aromaterapeuta. Prije nego sto sam dobio diplome Akademije alternativne medicine i sertifikat kanadskog Vijeca za zdravstvene prakticare na polju aromaterapije, na sebi sam se licno uvjerio u opasnosti nekontrolisanog koriscenja etericnih ulja.

I Kanadsko i Americko ministarstvo za zdravstvo ne dozvoljavaju prodaju ni jednog preparata od etericnih ulja za unutrasnju upotrebu, ako je koncentracija ulja veca od 6%. Potpuno je pogresno nase vjerovanje da, ako je nesto prirodno, ne moze da skodi. Nekontrolisana upotreba, ne samo etericnih ulja, nego i cajeva (vec smo naveli primjer Uvinog caja) moze da naskodi i te kako. Koncentracija etericnih ulja mora se mjeriti u jedinicama manjim od mililitra.

Moj otac, doktor Enes Hasanagic, za vrijeme zivota veliki dio svoje karijere proveo je proucavajuci ne samo ljekovita, nego i toksicna dejstva biljaka i etericnih ulja. Jedan od njegovih najpriznatijih i najpoznatijih preparata su E-KAPI za tretiranje infekcija urinarnog trakta. Kapi su kombinacija precizno izmjerenih kvalitetnih etericnih ulja i cistog alkohola. Dugo su se prodavale pod nazivom Kapi za eserihiju, mada ovaj naziv nije bas najprikladniji. E-KAPI uspjesno pomazu kod infekcija izazvanih i drugim bakterijama, kao sto su hlamidija (Chlamydia trachomatis) i mikoplazma (Mycoplasma), a ne samo eserihijom. Oko 90% svih urinarnih infekcija je izazvano eserihijom koli i vecina nasih pacijenata je trazila kapi za eserihiju, tako da se taj naziv nekako sam od sebe nametnuo.
U pomen mome ocu i zbog sluzbenih i komercialnih razloga, ja sam kapima dao zvanican naziv E-KAPI.

4 thoughts on “ETERICNA ULJA PROTIV URINARNIH INFEKCIJA”

 1. Molim Vas za pomoc u vezi nabave E-kapi. Ja sam iz Makedonije i pisala sam nasem distributeru, ali nemam nikakav odgovor.
  Imam esherihiju u urinarnom traktu vec 10 godina i posto sam sve drugo probala, zelim da pokusam i sa E – kaapima.
  Zahvaljujem
  Srdacan pozdrav
  Marija

 2. Imam curicu od 3 godine i radili smo urinokulturu zbog čestog vaginalnog crvenila,izbjrgavanja mokrenja na wc iako od druge godine ne nosi pelene,mokrila bi po sebi i urin je imao miris na amonijak(ponekad).Nađena je eserihija 10-4.
  Dobila je antibiotik cefaleksin 14 dana.Nakon toga ponovno idemo napraviti urinokulturu.
  Šta nam preporučujete u slučaju da eserihija jo uvjek bude prisutna ili čak ako je nema?
  Unaprijed hvala na odgovoru
  Marija

Leave a Comment