URINARNE INFEKCIJE I KAKO SE BRZO LIJEČE

URINARNE INFEKCIJE

Postoji nekoliko vrsta infekcija koje mogu biti izazvane bakterijom eserihija koli (Escherichia coli), ali najcesce su urinarna infekcija i infekcije probavnog trakta, pa cemo se ovdje njima vise i baviti. Uropatogenicna eserihija koli (UPEC) je uzrocnik oko devedeset posto svih urinarnih infekcija.

Postoji nekoliko nacina na koje ova bakterija dospijeva u ljudski urinarni trakt. Uglavnom infekcija dolazi iz fekalija tj. izmeta. Zene imaju kraci ureter nego muskarci i zbog toga se ova bakterija mnogo brze i lakse siri kod zenske, nego kod muske populacije. Nasa iskustva pokazuju da su u vise od 90% slucajeva pacijenti zene i djevojcice.

Neredovno mjenjanje pelena i urinarna infekcija

Jedan od uzrocnika infekcija kod beba djevojcica uglavnom je neredovno mijenjanje pelena i pogresan nacin ciscenja. Dijete uvijek treba prati i brisati od stomaka prema ledjima, a nikad obrnuto. Vazno je da se sprijeci dodir fekalija sa ureterom i vaginom. Uzrok moze biti i dodirivanje intimnih dijelova tijela prljavim rukama.

Eserihija koli kod odraslih osoba

Kod odraslih, Esherichia coli se moze prenijeti i seksualnim putem, pogotovo ako se upraznjava analni seks. U rijetkim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da je prenese partnerki (napomena: postoje tvrdnje da urinarne infekcije nisu prenosive i da nije moguce prenijeti infekciju od jednog partnera drugome putem seksualnog odnosa. Nasa iskustva govore suprotno).

Moderna medicina ima djelimican uspjeh u lijecenju urinarnih infekcija izazvanih eserihijom koli. Zbog otpornosti na okolinu i lijekove i njene sposobnosti da mutira, doktori prepisuju sve jace antibiotike koji uglavnom uniste i dobre bakterije, a kod zena i vaginalnu floru, gdje se zbog toga javlja izvanredna podloga za razvoj nove infekcije. Poznati su mi slucajevi bezuspjesnih pokusaja lijecenja eserihije antibioticima cak preko 5 godina. Nije mali broj pacijenata koji se bore sa ovom bakterijom dvije ili vise godina.

Urinarne infekcije nastaju kad bakterije, ili drugi infektivni organizmi, napadnu bilo koji dio urinarnog trakta. Urinarne infekcije dobijaju, kako muskarci tako i zene, mada zbog anatomskih razlika cesce su kod zena. Zenski urinarni kanali su mnogo kraci nego kod muskaraca i urinarni otvor kod zene je vrlo blizu rektuma i vagine. Zbog toga postoje vece sanse da se bakterije, koje obitavaju u ovim djelovima tijela, provuku kroz urinarni otvor do besike. Kod vrlo malih beba, djecaci cesce dobijaju infekciju, dok kod malo starije djece – cesci je slucaj kod djevojcica. Neobrezana muska djeca su pod vecim rizikom da dobiju infekciju zbog akumuliranja bakterija ispod kozice. Djeca sa hronicnim zatvorom stolice, takodje, imaju vece sanse da dobiju urinarne infekcije.

 SIMPTOMI URINARNE INFEKCIJE

Cesto mokrenje sa peckanjem u predjelu mjehura (besike) i mokracnih kanala je prvi znak urinarne infekcije. Nije neobicno da se osjeca bol i dok ne mokrite.
Cesto zene osjecaju neprijatan pritisak iznad pubicne kosti, a neki muskarci osjecaju pritisak u rektumu. Urin moze da izgleda mutan, cak i crvenkast, ako postoje tragovi krvi u mokraci. Ukoliko se temperatura povisi infekcija je vjerovatno dosla i do bubrega. Djeca ce vjerovatnije imati povisenu temperaturu kod urinarnih infekcija. Bol u krstima je takodje moguc. Vrlo intenzivan miris urina.

SIMPTOMI INFEKCIJE BUBREGA

Simptomi infekcije bubrega mogu biti bol u krstima, bol ispod rebara, vrtoglavica i povracanje.

KO CESCE OBOLJEVA OD INFEKCIJA URINARNOG TRAKTA, ZENE ILI MUSKARCI?

Statistike pokazuju da zene i djevojcice cesce obolijevaju – u vise od 90% slucajeva.
Navedeni podatak je iz medicinske literature. U zadnjih nekoliko godina primjetili smo da sve vise muskaraca trazi nasu pomoc.

URINARNE INFEKCIJE KOD INFEKCIJA KOD BEBA

Urinarna infekcija kod beba djevojcica uglavnom je uzrokovana neredovnim mijenjanjem pelena i pogresan nacin brisanja, ili pranja djecije guze. Dijete uvijek treba prati i brisati od stomaka prema ledjima, a nikada obrnuto. Vazno je da se sprijeci dodir stolice sa ureterom i vaginom.
Uzrok moze biti i dodirivanje intimnih dijelova tijela prljavim rukama.
Kod djecaka uzrok moze biti talozenje bakterija ispod kozice penisa.
Nedovoljno razvijen imuni sistem djece igra veliku ulogu kod djecijih infekcija.

MOZE LI SE ESERIHIJA KOLI /E.COLI/ PRENIJETI SEKSUALNIM PUTEM?

Kod odraslih eserihija koli se moze prenijeti i seksualnim putem, pogotovo ako se upraznjava analni seks.
U rijetkim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da je prenese partnerki (Napomena: Postoje tvrdnje da urinarne infekcije nisu prenosive i da nije moguce prenijeti infekciju od jednog partnera drugome putem seksualnog odnosa. Nasa iskustva govore suprotno). Skoro je nemoguce da zena prenese infekciju muskarcu – zbog duzine muskog uretera, ali je lako moguce da muskarac prenese infekciju zeni.

LECENJE URINARNE INFEKCIJE ANTIBIOTICIMA

Urinarne Infekcije
Urinarne infekcije su često vrlo bolne

U jednom broju slucajeva infekcija ce uspjesno biti tretirana terapijom odgovarajucih antibiotika. U velikom broju slucajeva antibiotici ne samo da ne pomazu, nego i odmazu. Eserihija je bakterija koja se vrlo lako prilagodjava novoj okolini i ima mogucnost mutiranja.
Desava se cesto da pacijent inficiran ovom bakterijom dobije dozu antibiotika koja ne unisti infekciju u potpunosti. Bakterije koje ostanu u organizmu postanu otpornije i lijecnik je primoran da da jacu dozu, ili drugu vrstu antibiotika.
Problem sa ovim kod zena je sto jaki antibiotici uniste i dobre bakterije, koje stite nas organizam kao i vaginalnu floru, gdje se vrlo brzo formira nova infekcija. Eserihija onda brzo okupira i vaginalni i urinarni trakt.
Antibiotici takodje lose uticu na imuni sistem i time onemogucuju organizam da se bori protiv infekcija.

PREVENTIVNE MJERE ZA SPRECAVANJE URINARNIH INFEKCIJA

 1. Perite ruke cesto sapunom
 2. Ne dopustajte djeci da stavljaju prljave ruke u usta, ili dodiruju intimne dijelove tjela. Ovo vazi i za odrasle
 3. Detaljno perite voce i povrce (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta);
 4. Koristite meso iz pouzdanih izvora, ovjereno i testirano od strane inspektora ili veterinara. Ako niste sigurni, meso dobro ispecite ili kuvajte (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta)
 5. Pijte samo pasterizirano, ili dobro prokuvano mlijeko (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta)
 6. Vodu iz bunara, ili izvora, kontrolisite redovno, ili uvijek prokuhavajte (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta)
 7. Bebama cesce mijenjajte pelene i brisite guzu od stomaka prema ledjima, a nikako obrnuto
 8. Ako niste sigurni u svog partnera, ili ako partner ima eserihiju, prilikom seksualnih odnosa obavezno koristite kondom
 9. Ukoliko upraznjavate analni seks, uvijek koristite kondom. Analni otvor i fekalije su cest uzrok urinarnih infekcija izazvanih eserihijom koli
 10. Casa soka od brusnice ili borovnice dnevno, otezava talozenje bakterija u urinarnom traktu, ali ne mogu suzbiti infekciju
 11. Caj od pirevine cisti krv i poboljsava rad bubrega i urinarnog trakta
 12. Pijte dosta tekucine koja ce sapirati bakterije iz urinarnog sistema. Voda, nezasladjeni sok od borovnica, caj od pirevine
 13. Uzimajte vitamin C, oko 2000 – 6000mg dnevno. Ovo su minimalne doze potrebne covjeku i daleko su iznad onoga sto zvanicna medicina preporucuje
 14. Ako imate potrebu da mokrite, uradite to odmah. Ne zadrzavajte urin u besici;

NAPOMENA: Ove preventivne mjere vaze, kako za urinarne infekcije, tako i za trovanja hranom izazvana eserihijom O157:H7, ili O111:B4.

KOJU HRANU IZBJEGAVATI KOD URINARNE INFEKCIJE?

Kafa, crni (ruski) caj, sva gazirana pica (Coca Cola, Pepsi Cola), cokolada, slatkisi i teske masnoce, bilo sta sa velikim kolicinama secera, psenicne, razeve proizvode. Kompletnu ishranu koja se preporucuje osobama koje imaju ceste urinarne infekcije.

KOJI SU GLAVNI UZROCI VRACANJA URINARNIH INFEKCIJA?

Pod broj jedan, slabljenje imunog sistema organizma uzrokovano stresom i prekomjernom upotrebom antibiotika.
Broj dva, fizicka anomalija, kao sto je refluks ili pojava kamenca ili pijeska u bubregu.
Broj tri, losi higijenski uslovi.

DA LI E-KAPI DJELUJU I NA PROTEUS MIRABILIS BAKTERIJU?

Da. Mada, Proteus Mirabilis se malo teze lijeci od eserihije i moze biti potrebna produzena i pojacana terapija.

ANTIBIOTICI I URINARNA INFEKCIJA

Veliki broj ljekara pokusava da izlijeci urinarne infekcije jakim antibioticima, ne vodeci racuna o tome da isti unistavaju i dobre bakterije vaginalne flore, gdje se vrlo brzo formira nova infekcija, koja se lako vrati u urinarni trakt. Ovo je jedan od najcescih razloga vracanja infekcija, pogotovo kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

POMAZE LI BRUSNICA KOD LIJECENJA URINARNE INFEKCIJE?

Od 1989. godine, od kad se ja bavim infekcijama urinarnog trakta, jos nisam naisao ni na jednu jedinu osobu koja se oslobodila infekcije bilo kojim preparatom od brusnice. Cisto sumnjam da cu sresti nekoga i u buducnosti. Postoje preparati kod kojih je brusnica samo jedan od sastojaka i takvi preparati mogu imati vecu efikasnost od same brusnice.
U laboratorijskim uslovima je dokazano da sok od brusnice stvara nepovoljnu sredinu za obitavanje bakterija. Ovo istrazivanje su iskoristili proizvodjaci brusnice za veliku reklamnu kampanju i nametnuli proizvod koji nema skoro nikakvo dejstvo. Ono sto je dokazano u laboratoriji, nema nikakvog efekta u klinickim slucajevima na pacijentu. Ovo nije slucaj samo sa brusnicom. Mnogi pacijenti su se uvjerili da osjetljivost bakterije na odredjen antibiotik pokazan na antibiogramu apsolutno ne mora pokazati bilo kakvu efikasnost na organizmu pacijenta.
Brusnica nema nikakva antisepticka svojstva i bakterija ce jednostavno sacekati dok djelovanje brusnice prodje, pa nastaviti neometano razmnozavanje. Sok od brusnice je drugi najkorisceniji sok u ishrani u Sjevernoj Americi, odmah poslije soka od narandze. Broj pacijenata sa urinarnim infekcijama u Americi i Kanadi je isti kao bilo gdje u svijetu. Sok od brusnice ne djeluje cak ni preventivno. Nije los kao pomocno sredstvo posto je dobar diuretik i sadrzi male kolicine vitamina C, ali ako hocete da koristite i takvo nesto, bolje kupite nas sok od borovnice, koji ima ista svojstva kao brusnica, a vjerujem da je dosta jeftiniji.

KAKO SE LIJEČI URINARNA INFEKCIJA BRZO I EFIKASNO

E-Kapi doktora Hasanagića su najefikasnija prirodna terapija protiv urinarnih infekcija izazvanih ešerihija koli i drugim bakterijama. Prvi su prirodni proizvod sa naših prostora odobren od Ministarstva Zdravlja Kanade, EU zemalja, Srbije, itd.. Iskustva stotina korisnika sa punim imenima i fotografijama, prenijetih sa facebooka, vibera, emaila i ostalih digitalnih medija, mogu se vidjeti ovdje: Iskustva korisnika E-Kapi.  E-Kapi se mogu dobiti u svim krajevima svijeta. Snažnije i efikasnije od mnogih antibiotika i bez štetnih posljedica. Sigurene su za korištenje kod djece, trudninca, dojilja odraslih i starijih osoba. Nemaju kontraindikacija ako se koriste u isto vrijeme sa sintetičkim lijekovima. Distributeri u svim zemljama regiona. Šaljemo i u sve ostale države svijeta. Za internet kupovinu posjetite našu internet biljnu apoteku.

Leave a Comment