Kako napravite vaginalete (supozitorije) za gljivičnu i bakterijsku infekciju

Gljivične i bakterijske infekcije vaginalnog trakta

Većina žena će prije ili poslije dobiti gljivičnu infekciju. Po nekim statistikama, 3 od 4 žene će patiti od gljivične infekcije bar jednom u životu, i svaka od njih (nas) zna koliko je neugodna.
Simptomi su: svrab, obilan iscjedak, pa čak i bol. Uzroci gljivičnih infekcija mogu biti razni, a jedan od čestih je reakcija na antibiotike. Nakon terapije antibioticima, gljivice nabujaju toliko da izazovu sve ove probleme.

Candida albicans

Gljivična infekcija znači pretjeran rast gljivice Candida albicans , koja se inače normalno nalazi i živi u organizmu. Ove infekcije najčešće nisu toliko ozbiljne da zahtijevaju medicinsku intervenciju, ali to ne znači da ih treba zanemariti. Ukoliko se često javljaju, ili su simptomi
jako izraženi, preporučuje se stručna pomoć. U tom slučaju je važno i da se utvrdi da li se radi o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji, ili nečemu sasvim drugom . U nekim slučajevima će možda biti neophodno da se liječi i partner.

Osim toga, farmaceuti mogu preporučiti neki od brojnih hemijskih preparata bez recepta. Farmaceutski preparati će vrlo često riješiti ovaj problem, ali u nekim slučajevima nisu pogodni.

  1. Kod osjetljivih osoba mogu da budu prejaki, pa čak i da pogoršaju situaciju, da izazovu reakciju poput pečenja i još jačeg svraba.
  2. U rijetkim slučajevima, hemikalije iz ovih vaginaleta ili kremova mogu dovesti do izuzetno jakih alergijskih reakcija poput oticanja lica, jezika i usana i otežanog disanja.
  3. Kada su simptomi gljivične infekcije prisutni ali nisu toliko intenzivni da bi zahtijevali jake hemijske preparate.

Narodni liijek protiv gljivičnih i bakterijskih infekcija

Postoji veliki broj „domaćih, narodnih, kućnih“ preporuka koje mogu ublažiti tegobe koje izaziva gljivična infekcija, ali je mnogo i onih sa kojima treba biti jako oprezan, npr. Istucan bijeli luk koji može izazvati povrede sluznice slične opekotinama.

Zato mislim da je opravdano da podijelim recept za vaginalete sa svim potpuno prirodnim sastojcima koji bi se čak mogli i pojesti.

Zašto je ovo bitno? Ako znamo da koža upija veliki broj materija i unosi ih organizam, kroz sluzokožu se to još brže dešava. Zato je jako bitno da se pazi šta se nanosi da ne bismo izazvali veći problem.
Osim toga, iako je rodnica prilično otporan organ, ne treba je izlagati suvišnim hemijskim napadima poput raznih krema, duševa, pudera i dezodoransa, koji mogu da poremete njenu ravnotežu i Ph vrijednosti.

Ovu kombinaciju odlikuju bezbjedna i efikasna antibakterijska, antigljivična i antiupalna svojstva koja u isto vrijeme smanjuju iritaciju i njeguju kožu i sluzokožu, a eterična ulja će donijeti brzo olakšanje.

Video sa kompletnim receptom za pravljenje vaginaleta

https://www.youtube.com/watch?v=m0oXJborvqs

Neke osobe mogu biti osjetljive na eterična ulja pa se preporučuje oprez. Ako nemate prethodna iskustva sa eteričnim uljima, najbolje je napraviti test osjetljivosti nanošenjem razblaženog ulja na unutrašnji dio podlaktice i sačekati 24 sata. Ako nema reakcije, nastavite
sa primjenom preparata.

Recept za pravljenje vaginaleta:

¼ šolje kakao putera ili 1 supena kašika
¼ šolje kokosovog ulja 1 supena kašika
3 kapi eteričnog ulja čajevca 2 kapi
3 kapi eteričnog ulja lavande 2 kapi
3 kapi eteričnog ulja nane 2 kapi

***** Za izrazito jake infekcije, može se dodati eterično ulje bijelog luka (1 do 2 kapi)******
Svi sastojci se mogu naći u Biljnoj apoteci „Aromatica“ na Baščaršiji, Kundurdžiluk BB.

Priprema:

  • Lagano zagrijati kakao puter i kokosovo ulje da se istope.
  • Skloniti sa grijača i dodavati eterična ulja.
  • Promiješati i sipati u kalupe – „supforme“.
  • Staviti u zamrzivač ili frižider i tako čuvati do upotrebe.

Korištenje:

Vaginalete je najbolje aplicirati uveče , neposredno prije spavanja.
Koristiti pet dana, a onda nastaviti sa probiotičkim vagitorijama još sedmicu.

Mirjana Hasanagić priprema vaginalete
Pogledajte kompletan video za pravljenje vaginaleta

Terapija se može ponavljati više puta tokom godine, jer kandida je sklona da se otme kontroli i nabuja za vrijeme uzimanja antibiotika, dužeg kupanja u bazenu ili moru, za vrijeme stresa, viroze, itd.
Važno je napomenuti da će vaginalete biti djelotvornije ako su uredni ishrana i način života.
Vaginalno zdravlje je direktan odraz zdravlja probavnog sistema.
Ako ste skloni vaginalnoj kandidi, iz jelovnika treba isključiti proste ugljikohidrate (šećer, slatkiše, tjesteninu, hljeb), mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, pa čak i voće sa visokim sadržajem voćnih šećera, jer sve ove namirnice negativno utiču na pH rodnice čime
se stvaraju pogodni uvjeti za razmnožavanje kandide koja je u manjem broju normalna stanovnica rodnice.