E-KAPI, PITANJA I ODGOVORI

DA LI E-KAPI DJELUJU SAMO NA ESERIHIJU KOLI, ILI I NA DRUGE BAKTERIJE?

E-Kapi dr HasanagicE-KAPI su djelotvorne i na druge bakterije kao sto su Hlamidija (Chlamydia trachomatis), mikoplazma (Mycoplasma), Stafilokoka (Staphylococcus Saprophyticus), Streptokok B (B-Streptococcus), klebsiela, Proteus Mirabilis, Enterokoke (Enterococcus).
Zavisno od vrste bakterije i njenog soja, neke infekcije se teze lijece od drugih, te je potrebna produzena i pojacana terapija!

MOGU LI TRUDNICE DA KORISTE E-KAPI?

Trudnice mogu da koriste E-KAPI.
Treba napomenuti da dojilje i trudnice, koje su ranije imale problema sa trudnocom, kao i trudnice do 3. mjeseca trudnoce, uvijek bi trebalo da konsultuju svog ljekara, ili farmaceuta, prije uzimanja bilo kog preparata, pa tako i nasih kapi. Mada, od 1988. godine do danas nije zabiljezen ni jedan problem kod trudnica izazvan E-KAPIMA. Mnogi ginekolozi preporucuje nase kapi trudnicama radije nego antibiotike.

DA LI ESERIHIJA KOLI MOZE PRECI NA BEBU PRILIKOM PORODJAJA?

Normalno je da se eserihija prenese na bebu u roku od 45 sati od porodjaja i nastani se u djecijem stomacnom traktu. Ovo je normalan proces koji se desava kod svake bebe i, vjerovali ili ne, vrlo je koristan.

DA LI MALE BEBE MOGU DA KORISTE E-KAPI?

Dugi niz godina, davali smo i jos uvijek dajemo, E-KAPI  bebama sa kriticnim infekcijama od samo 3 mjeseca starosti, ali nam je Kanadsko Ministarstvo zdravstva prilikom registracije E-KAPI u Kanadi, nalozilo da na uputstvo stavimo upozorenje da djeca mladja od 6 godina ne koriste kapi bez konsultacije sa ljekarom, tako da to upozorenje prenosimo i ovdje.

DA LI SU E-KAPI DELOTVORNE I KOD VAGINALNIH INFEKCIJA ILI SAMO KOD URINARNIH?

E-KAPI su djelotvorne i kod vaginalnih infekcija.
Escherichia coli u vagini, u vecini slucajeva, ide zajedno sa urinarnom infekcijom. Moze biti preneta iz vaginalnog trakta u urinarni i obrnuto. Uglavnom se tretiraju istom terapijom.
Vaginalna infekcija moze se dobiti i seksualnim odnosom, narocito ako se upraznjava analni seks.
Kod jacih infekcija preporucuje se i E-PRASAK za vaginalno ispiranje.
Vaginalna infekcija takodje moze da se dobije pretjeranom upotrebom antibiotika, dok se pokusava lijeciti urinarna infekcija. Jaki antibiotici uniste i zdravu vaginalnu floru koja zbog toga postane idealna podloga za nastanak nove infekcije.

DA LI SE E-KAPI MOGU UZIMATI I KAO PREVENTIVA?

E-KAPI treba uzimati samo ako postoji infekcija. E-Kapi se mogu davati kao preventiva, ali smo u te svrhe razvili  E2-KAPI. Sastav je skoro identican sa malom promjenom u brzini djelovanja. Komponente E2-Kapi imaju usporeno i produzeno djelovanje to su pogodnije kao preventivna mjera.

KADA URIN TREBA NOSITI NA KONTROLU?

Terapija E-KAPIMA traje obicno 7 – 10 dana.
Urin treba nositi na kontrolu 3 – 5 dana posle zavrsene terapije.

DA LI SU E-KAPI REGISTROVANE I ISPITANE OD STRANE ZVANICNIH MEDICINSKIH USTANOVA?

Da. U januaru 2011. godine Kanadsko Ministarstvo zdravlja (Health Canada) izdalo je i posljednju stavku za pustanje u promet E-KAPI na sjevernoamerickom trzistu. Takozvani Natural Product Number (NPN) je finalna licenca koja ozvanicava E-KAPI kao prirodno ljekovito sredstvo koje pomaze u tretiranju urinarnih infekcija. NPN 80023108 je registracijski broj prvog prirodnog preparata sa prostora bivse Jugoslavije koji je prosao trogodisnja rigorozna ispitivanja Kanadskog Ministarstva za zdravstvo i dobio NPN sifru. Zainteresovani mogu naci vise informacija o E-DROPS (naziv E-KAPI za englesko govorno podrucje) na zvanicnom web sajtu Kanadskog Ministarstva za zdravstvo http://www.hc-sc.gc.ca/. Ova licenca omogucava plasman nasih kapi ne samo u Kanadi, nego i u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Samo 5 mjeseci od dobijanja licence od Kanadskog Ministarstva za zdravstvo za prodaju kapi na sjevernoamerickom trzistu, stigla je i licenca za prodaju E-KAPI u Evropskoj uniji. E-KAPI su registrovane kao sredstvo koje pomaze u rjesavanju benignih infekcija urinarnog trakta, pod imenom “Nano E-Drops” i pod registarskim brojem 40103411190.

E-KAPI su registrovane i u Srbiji.
Prema strucnom misljenju Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu br. 1471/2 od 21. 06. 2010. godine, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti dijetetskih namirnica koje se mogu stavljati u promet (Sl. List SFRJ 4/85) E-KAPI se, u smislu clana 2, svrstavaju u dijetetske namirnice, a prema clanu 3. istog Pravilnika pripadaju grupi 13 “ostale dijetetske namirnice”. S obzirom na sastav i kolicinu aktivnih komponenti E-KAPI, po misljenju Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, odgovaraju grupi dijetetskih suplemenata.

Zavod za javno zdravlje Srbije, odeljenje Valjevo (ID br. N 861 od 28.07.2010. godine), posle izvrsenog fizicko-hemijskog ispitivanja i mikrobioloskog ispitivanja, na osnovu izjave laboratorije o usaglasenosti i rezultata laboratorijskih ispitivanja UTVRDJENO JE da E-KAPI, tecni instant caj, deklarisane neto zapremine 50 ml ISPUNJAVAJU USLOVE u odnosu na kontrolisane pokazatelje, prema odredbama Pravilnika o mikrobioloskoj ispravnosti namirnica u prometu (Sl. list SRJ, br. 26/93, 53/95 i 46/2002) i Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za caj, biljni caj i instant caj (Sl. list SCG br. 51/05).
Postupak registracije E-KAPI u jos nekim drzavama je u toku.

KOJA JE RAZLIKA IZMEDJU E-KAPI I E2-KAPI?

E-KAPI djeluju terapeutski kod vec postojecih urinarnih i vaginalnih infekcija, a E2-KAPI preventivno. E2-KAPI su namijenjene kako odraslima, tako i djeci. Djeluju antibakterijski i antifungalno.
E2-KAPI sprecavaju talozenje bakterija na zidovima urinarnog i vaginalnog trakta kao i razmnozavanje bakterija u urinu tokom noci. Ovaj metod se pokazao kao vrlo efikasan i praktican kod nasih pacijenata.
Postoje naucni radovi koji pokazuju da pojedini sastojci iz E i E2 kapi imaju i iminolosko dejstvo, ali nama je to nemoguce da testiramo i potvrdimo.

DA LI SU E-KAPI BILJNOG POREKLA?

E-KAPI su 100% biljnog porijekla i nemaju stetne posljedice kao antibiotici. Sastoje se od biljnih ekstrakata, lavande, junipera, eukaliptusa, sibirskog bora, i cistog medicinskog alkohola.

STA JE TO REFLUKS (REFLUX)?

Zbog povisenog pritiska u mjehuru (besici) moze doci do vracanja mokrace u bubrege i ova pojava se zove refluks i cest je uzrok infekcija koje se ponavljaju. Djeca vremenom, uglavnom, prerastu refluks i problem se rijesi sam od sebe, ali je vazno ne dozvoliti sirenje infekcije tokom refluks perioda.
E2-Kapi pomazu u ovim slucajevima.

POMAZU LI E-KAPI I KOD E.COLI PRONADJENE U BRISU GRLA?

Nije rijedak slucaj da eserihija izazove infekciju grla.
Mi smo specializovani za infekcije urinarnog i vaginalnog trakta. Nazalost, nemamo pouzdanih iskustava i za infekciju grla. Vrlo je moguce da bi nase E-KAPI eliminisale i tu vrstu infekcije, ali ne mozemo to sa sigurnoscu tvrditi. Dodatak od Februara 2014. E-Kapi su efikasne kod infekcija usne duplje i grla. 40 kapi pomjesati sa malo vode i muckati ustima i u grlu. Soluciju zatim treba progutati, a ne ispljunuti. U slucaju da imate i urinarnu infekciju u isto vrijem, ovo ce vas rijesiti oba problema. U Latviji, gdje imamo distribuciju E-Kapi koriste i protiv loseg zadaha.

MOZE LI SE E-KAPIMA ESERIHIJA TRAJNO UKLONITI IZ URINARNOG I VAGINALNOG TRAKTA, DA SE NIKADA VISE NE VRATI?

Moze se ukloniti. Da li ce se vratiti? To niko ne zna. Kako ste je dobili prvi put mozete je isto tako dobiti i za 3 mjeseca, ili za 10 godina. Mozda i nikad.

MOZE LI SE GARANTOVATI DA CE E-KAPI BITI DJELOTVORNE I DA CE INFEKCIJA BITI SUZBIJENA?

Ne postoji ni jedan lijek na svijetu koji je 100% efikasan kod svakog pacijenta i ako vam bilo ko tvrdi da posjeduje takav lijek, mozete slobodno potraziti pomoc na drugom mjestu. Postotak izlijecenih pacijenata E-KAPIMA je mnogo veci nego kod bilo kog antibiotika, ili bilo kog drugog prirodnog preparata. Zavisno od pacijenta i soja bakterije, E-KAPI mogu djelovati brze ili sporije, a u rijetkim slucajevima nikako.
Bitno je pomenuti da mi ne ostavljamo pacijente prepustene same sebi poslije kupovine naseg preparata. I u slucajevima gdje E-KAPI nisu pokazale zadovoljavajuce rezultate, uglavnom nadjemo nacin da umanjimo, ili potpuno eliminisemo tegobe.
Nekad su samo male promejene u nacinu ishrane i zivota potrebne da se rijesi problem, dok je u nekim slucajevima potrebno vise mjeseci da se povrati ravnoteza organizma. Dosta savjeta kako pojacati imuni sistem je vec napisano na ovom i nasim drugim web stranicama.

DA LI SE E-KAPI MOGU UZIMATI ZAJEDNO SA ANTIBIOTICIMA?

Nema poznatih kontraindikacija pri koriscenju E-KAPI i antibiotika. E-KAPI se slobodno mogu uzimati paralelno sa antibioticima, ako bas zelite.

KOJA JE CIJENA E-KAPI I E2-KAPI?

Zavisno od kursnih razlika cijene mogu da variraju. Cijena E-Kapi i E2-Kapi je ista.

Kanada i USA __________________________________ 69.00 $
Europe _________________________________________ 60.00 Euro
Bosna i Hercegovina _________________________ 100.00 KM
Srbija ________________________________________ 5600.00 dinara
Hrvatska _____________________________________ 400.00 Kuna
Crna Gora _____________________________________ 55.00 Euro
Makedonija ____________________________________ 55.00 Euro
Slovenija _______________________________________ 60.00 Euro

Zavisno od toga gdje zivite postarina moze biti besplatna ili naplacena. Pozovite najblizeg saradnika za vase podrucije.

E-KAPI KUPOVINA?

Kapi dr Enesa Hasanagica za subijanje infekcija urogenitalnog trakta, izazvanih eserihijom koli i drugim bakterijama, mozete naruciti putem INTERNETA ili kod nasih ovlascenih DISTRIBUTERA.

URINARNE INFEKCIJE

KOJI SU NAJCESCI SIMPTOMI INFEKCIJA URINARNOG TRAKTA?

Cesto mokrenje sa peckanjem u predjelu mjehura (besike) i mokracnih kanala.
Nije neobicno da se osjeca bol i dok ne mokrite.
Cesto zene osjecaju neprijatan pritisak iznad pubicne kosti, a neki muskarci osjecaju pritisak u rektumu.
Urin moze da izgleda mutan, cak i crvenkast, ako postoje tragovi krvi u mokraci.
Ukoliko se temperatura povisi infekcija je vjerovatno dosla i do bubrega.
Djeca ce vjerovatnije imati povisenu temperaturu kod urinarnih infekcija.
Bol u krstima je takodje moguc.
Vrlo intenzivan miris urina.

KOJI SU SIMPTOMI INFEKCIJA BUBREGA?

Simptomi infekcije bubrega mogu biti bol u krstima, bol ispod rebara, vrtoglavica i povracanje.

URINARNE INFEKCIJE KOD ZENA I URINARNE INFEKCIJE KOD MUSKARACA

Statistike pokazuju da zene i djevojcice cesce obolijevaju – u vise od 90% slucajeva.
Navedeni podatak je iz medicinske literature. U zadnjih nekoliko godina primjetili smo da sve vise muskaraca trazi nasu pomoc.

URINARNE INFEKCIJE KOD BEBA?

Jedan od uzrocnika infekcija kod beba djevojcica uglavnom je neredovno mijenjanje pelena i pogresan nacin brisanja, ili pranja djecije guze. Dijete uvijek treba prati i brisati od stomaka prema ledjima, a nikada obrnuto. Vazno je da se sprijeci dodir stolice sa ureterom i vaginom.
Uzrok moze biti i dodirivanje intimnih dijelova tijela prljavim rukama.
Kod djecaka uzrok moze biti talozenje bakterija ispod kozice penisa.
Nedovoljno razvijen imuni sistem djece igra veliku ulogu kod djecijih infekcija.

MOZE LI SE ESERIHIJA PRENIJETI SEKSUALNIM PUTEM?

Kod odraslih eserihija koli se moze prenijeti i seksualnim putem, pogotovo ako se upraznjava analni seks.
U rijetkim slucajevima muskarac moze da ima eserihiju u prostati i putem sperme moze da je prenese partnerki (Napomena: Postoje tvrdnje da urinarne infekcije nisu prenosive i da nije moguce prenijeti infekciju od jednog partnera drugome putem seksualnog odnosa. Nasa iskustva govore suprotno). Skoro je nemoguce da zena prenese infekciju muskarcu – zbog duzine muskog uretera, ali je lako moguce da muskarac prenese infekciju zeni.

URINARNE INFEKCIJE I ANTIBIOTICI?

U jednom broju slucajeva infekcija ce uspjesno biti tretirana terapijom odgovarajucih antibiotika. U velikom broju slucajeva antibiotici ne samo da ne pomazu, nego i odmazu. Eserihija je bakterija koja se vrlo lako prilagodjava novoj okolini i ima mogucnost mutiranja.
Desava se cesto da pacijent inficiran ovom bakterijom dobije dozu antibiotika koja ne unisti infekciju u potpunosti. Bakterije koje ostanu u organizmu postanu otpornije i lijecnik je primoran da da jacu dozu, ili drugu vrstu antibiotika.
Problem sa ovim kod zena je sto jaki antibiotici uniste i dobre bakterije, koje stite nas organizam kao i vaginalnu floru, gdje se vrlo brzo formira nova infekcija. Eserihija onda brzo okupira i vaginalni i urinarni trakt.
Antibiotici takodje lose uticu na imuni sistem i time onemogucuju organizam da se bori protiv infekcija.

URINARNE INFEKCIJE, PREVENTIVA

01. Perite ruke cesto dezinfekcionim sapunima;
02. Ne dopustajte djeci da stavljaju prljave ruke u usta, ili dodiruju intimne dijelove tjela. Ovo vazi i za odrasle;
03. Detaljno perite voce i povrce (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta);
04. Koristite meso iz pouzdanih izvora, ovjereno i testirano od strane inspektora ili veterinara. Ako niste sigurni, meso dobro ispecite ili kuvajte (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta);
05. Pijte samo pasterizirano, ili dobro prokuvano mlijeko (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta);
06. Vodu iz bunara, ili izvora, kontrolisite redovno, ili uvijek prokuhavajte (nije povezano samo sa infekcijama urinarnog i vaginalnog trakta);
07. Bebama cesce mijenjajte pelene i brisite guzu od stomaka prema ledjima, a nikako obrnuto;
08. Ako niste sigurni u svog partnera, ili ako partner ima eserihiju, prilikom seksualnih odnosa obavezno koristite kondom;
09. Ukoliko upraznjavate analni seks, uvijek koristite kondom. Analni otvor i fekalije su cest uzrok urinarnih infekcija izazvanih eserihijom koli;
10. Casa soka od brusnice ili borovnice dnevno, otezava talozenje bakterija u urinarnom traktu, ali ne mogu suzbiti infekciju;
11. Caj od pirevine cisti krv i poboljsava rad bubrega i urinarnog trakta;
12. Pijte dosta tekucine koja ce sapirati bakterije iz urinarnog sistema. Voda, nezasladjeni sok od borovnica, caj od pirevine;
13. Uzimajte vitamin C, oko 2000 – 6000mg dnevno. Ovo su minimalne doze potrebne covjeku i daleko su iznad onoga sto zvanicna medicina preporucuje;
14. Ako imate potrebu da mokrite, uradite to odmah. Ne zadrzavajte urin u besici;

NAPOMENA: Ove preventivne mjere vaze, kako za urinarne infekcije, tako i za trovanja hranom izazvana eserihijom O157:H7, ili O111:B4.

KOJU HRANU PACIJENTI SA URINARNIM INFEKCIJAMA TREBA DA IZBJEGAVAJU?

Kafa, crni (ruski) caj, sva gazirana pica (Coca Cola, Pepsi Cola), cokolada, slatkisi i teske masnoce, bilo sta sa velikim kolicinama secera.

KOJI SU GLAVNI UZROCI VRACANJA INFEKCIJA?

Pod broj jedan, slabljenje imunog sistema organizma uzrokovano stresom i prekomjernom upotrebom antibiotika.
Broj dva, fizicka anomalija, kao sto je refluks ili pojava kamenca ili pijeska u bubregu.
Broj tri, losi higijenski uslovi.

DA LI E-KAPI DJELUJU I NA PROTEUS MIRABILIS BAKTERIJU?

Da. Mada, Proteus Mirabilis se malo teze lijeci od eserihije i moze biti potrebna produzena i pojacana terapija.

ANTIBIOTICI I URINARNE INFEKCIJE?

Dosta ljekara pokusava da izlijeci urinarne infekcije jakim antibioticima, ne vodeci racuna o tome da isti unistavaju i dobre bakterije vaginalne flore, gdje se vrlo brzo formira nova infekcija, koja se lako vrati u urinarni trakt. Ovo je jedan od najcescih razloga vracanja infekcija, pogotovo kod osoba sa oslabljenim imunitetom.

POMAZE LI BRUSNICA KOD LIJECENJA URINARNIH INFEKCIJA?

Od 1989. godine, od kad se ja bavim infekcijama urinarnog trakta, jos nisam naisao ni na jednu jedinu osobu koja se oslobodila infekcije bilo kojim preparatom od brusnice. Cisto sumnjam da cu sresti nekoga i u buducnosti. Postoje preparati kod kojih je brusnica samo jedan od sastojaka i takvi preparati mogu imati vecu efikasnost od same brusnice.
U laboratorijskim uslovima je dokazano da sok od brusnice stvara nepovoljnu sredinu za obitavanje bakterija. Ovo istrazivanje su iskoristili proizvodjaci brusnice za veliku reklamnu kampanju i nametnuli proizvod koji nema skoro nikakvo dejstvo. Ono sto je dokazano u laboratoriji, nema nikakvog efekta u klinickim slucajevima na pacijentu. Ovo nije slucaj samo sa brusnicom. Mnogi pacijenti su se uvjerili da osjetljivost bakterije na odredjen antibiotik pokazan na antibiogramu apsolutno ne mora pokazati bilo kakvu efikasnost na organizmu pacijenta.
Brusnica nema nikakva antisepticka svojstva i bakterija ce jednostavno sacekati dok djelovanje brusnice prodje, pa nastaviti neometano razmnozavanje. Sok od brusnice je drugi najkorisceniji sok u ishrani u Sjevernoj Americi, odmah poslije soka od narandze. Broj pacijenata sa urinarnim infekcijama u Americi i Kanadi je isti kao bilo gdje u svijetu. Sok od brusnice ne djeluje cak ni preventivno. Nije los kao pomocno sredstvo posto je dobar diuretik i sadrzi male kolicine vitamina C, ali ako hocete da koristite i takvo nesto, bolje kupite nas sok od borovnice, koji ima ista svojstva kao brusnica, a vjerujem da je dosta jeftiniji.

 KAKO JE PRAVILNO UZIMANJE URINA ZA URINOKULTURU?

Urin se uzima ujutru, neposredno posle ustajanja, tako sto se prvi mlaz pusti, a u apotekarsku posudu za urin se “uhvati” drugi (takozvani srednji) mlaz.

KADA URIN TREBA NOSITI NA KONTROLU?

Terapija E-KAPIMA traje obicno 7 – 10 dana. A 3 – 5 dana posle zavrsene terapije urin treba nositi na kontrolu.

DA LI JE KONDOM DOBRA ZASTITA OD URINARNE INFEKCIJE?

Kondom je dobra zastita protiv seksualno prenosivh bolesti, ako se pravilno koristi i ako je uzrok infekcije izazvan seksualnim putem. Treba napomenuti da se infekcije izazvane eserihijom koli ne smatraju seksualno prenosivim bolestima. Nemoguce je prenijeti urinarnu infekciju potem seksualnog odnosa od zene na muskarca. Takodje treba napomenuti da su neke zene alergicne na latex od kojeg je vecina kondoma napravljena, te prilikom koriscenja pojavljuju se simptomi slicni infekciji. Manji broj zena, takodje, moze biti alergican na lubrikante koje neki proizvodjaci kondoma koriste, te se mogu javljati simptomi slicni infekcijama. Rjesenje za ovaj problem moze biti veoma jednostavno. Promjenite latex kondome u non-latex verzije, ili ako ste alergicni na lubrikante, probajte kupiti kondome od drugih proizvodjaca koji koriste razlicite lubrikante.

DA LI JE MOGUCE ORALNIM SEKSOM DOBITI URINARNU INFEKCIJU?

Oralnim seksom nije moguce prenijeti e. coli bakteriju.
Barem ja nisam nikad cuo za takav slucaj.

KOJE SU NORMALNE PH VREDNOSTI URINA?

Sve od pH 4.6 do pH 8 je normalno.

Leave a Comment