Mikro organizmi koje izazivaju infekcije

 HLAMIDIJA (Chlamydia trachomatis) I MIKOPLAZMA (Mycoplasma) su jos dvije bakterije koje pored eserihije koli mogu da izazovu urinarne infekcije. Tretman za lijecenje infekcija izazvanih ovim bakterijama je slican tretmanu za lijecenje infekcija izazvanih eserihijom. Medjutim, ove dvije bakterije se uglavnom prenose seksualnim odnosima, pa je tretman oba partnera neophodan.

STREPTOKOK B (B-Streptococcus) u rijetkim slucajevima moze biti uzrok urinarne infekcije. Ova bakterija je drugacija. Streptokok moze da se naseli u organizmu, a da se nosilac bakterije ne zarazi, ili ne razboli. Odrasli mogu da nose ovu bakteriju u probavnom, urinarnom i genitalnom traktu. Oko 20% trudnica su nosioci ove bakterije u vaginalnom traktu. Ova vrsta takozvane kolonizacije u ljudskom tijelu obicno je bezopasna. Medjutim, ako se iz nekog razloga desi da streptokok stigne u krvotok moze biti cak i smrtonosna. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom, koji je izazvan rakom ili hronicnom bolescu, moze doci do infekcije streptokokom.

 STAFILOKOKA (Staphylococcus Saprophyticus) obitava u urinarnom traktu kod oko 5% zdravih zena i muskaraca. Stafilokoka je drugi najcesci uzrocnik urinarnih infekcija kod seksualno aktivnih zena i djevojaka. Ovu vrstu stafilokoke treba razlikovati od stafilokoke koja izaziva infekcije koze. U prirodnoj medicini tretira se na gotovo isti nacin kao eserihija.

 PROTEUS MIRABILIS moze biti uzrocnik urinarnih infekcija, meningitisa i infekcija rana. Pocinje naglo da se razmozava kada dodje do slabljenja imunog sistema. Ova bakterija je otporna na veliki broj antibiotika.

Leave a Comment