Bijeli luk i vino protiv ešerihija koli infekcije

Ovaj recept se može naći na mnogim web stranicama kao djelotvorno sredstvo protiv urinarnih infekcija, pogotovo kad se radi o Ešerihija koli bakteriji.
Sam sastav je vrlo jednostavan. Bijeli luk i vino imaju svoja ljekovita svojstva i recept će vjerovatno djelovati kod nekih pacijenta, i kad se radi o slabijim i manje otpornim sojevima bakterije.

U svojoj praksi ja ne koristim ovaj metod za naše pacijente te ne mogu dati neki konkretan komentar, ali čujem da je pomogao nekima te ću ovdje dati naćin pripreme.

Način pripreme bijelog luka u vinu:

  • Pola kilograma  po mogučnosti organskog bijelog luka (Češnjaka)
  • Jednu litru bijelog vina

Sa bijelog luka ne treba skidati koru i guliti ga. Dovoljno je da se opere od moguće zemlje i razdvoji na česnove.
U šerpu koja nije od aluminijuma naspite vino i dodajte bijeli luk. Koristite šerpu od rosfraja ili obloženu keramikom. Kuvajte na laganoj temperaturi dok vino ne upari na polovinu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, procijedite i naspite u staklenu posudu. Čuvajte u hladnjaku.

Uputa za upotrebu bijelog luka u vinu:

Koristite 1 do 3 puta dnevno prije obroka, 25 do 35 mililitara.

Na nekim sajtovima stoji da se ova solucija ne smije koristiti duže od 21 dan i da se napravi pauza od sedam dana ako je potrebno uzimati duže.  Po samom sastavu ja ne vidim razlog ovom ograničenju, ali ako vam preparat ne pomogne u roku od 21 dana, ne vjerujem da će vam pomoći i sa produženim korištenjem.

Ovoj recepturi se neke web stranice pripisuju i druga medicinska svojstva kao što su liječenje od neplodnosti, rješavanje gripe i prehlade u roku od jednog dana i slično. Daje mu se i pridjev najjačeg biljnog antibiotika na svijetu. Sve ovo svakako nije tačno, ali na sreću ovaj recept neće dati negativne efekte kod korištenja i može pomoći sa urinarnim infekcijama.

Generalno budite obazrivi kad primate savjete sa Facebooka i drugih internet web stranica jer mnogi autori pišu bombastične i netačne informacije u svrhu dobijanja lajkova i promocija web stranica čija je jedina svrha zarada od masovnih posjeta. Ovdje možete pročitati koristan tekst pod naslovom:  Kako razlikovati korisne informacije od smetlja koje u zadnje vrijeme zagadjuje internet?

 

Leave a Comment