CAJ OD UVE ILI MEDVJETKE

UVA, MEDVEDJE GROZDJE, MEDVETKA (Arctostaphylos uva ursi).

Uva je biljka koja se kod nas, a i u svijetu, vjerovatno najcesce koristi u slucajevima bilo kakvih oboljenja mokracne besikie i cijelog urinarnog trakta. Na zalost, vecina doktora i travara koji preporucuju Uvin caj, ne poznaje dobro hemijski sastav i nacin djelovanja ove biljke.

KORISNICI UVINOG CAJA TREBALO BI OBAVEZNO DA OVO PROCITAJU. VAZNO. Uva, ili medvedje grozdje, nece djelovati ako je kiselost mokrace manja od pH7, tj. hemijske supstance uve ne djeluju ako je mokraca kisela. Ako koristite Uvin caj, izbjegavajte koriscenje sirceta, gaziranih sokova, vitamina C… Ja sam ranije pisao da bi zbog kiseline trebalo izbjegavati limun, narandzu i ostale citruse u vrijeme uzimanja Uvinog caje, medjutim, takva preporuka ne stoji. Iako citrusi imaju veliku kiselost nas metabolizam ce ih u zelucu naciniti alkalnim. Prema tome, uzimanje citrusa smanjuje kiselost mokrace, tj povecava pH. Ovaj podatak je provjeren i dokazan. Izvinjavam se za raniju gresku. Moj izvor informacija u vrijeme pisanja ranijeg clanka nije bio korektan. Da bi se smanjila kiselost mokrace moze se uzeti kasicica sode bikarbone, najbolje 10 – 15 minuta prije konzumiranja caja.

JOS VAZNIJE. Caj od uve ne bi trebalo uzimati duze od nedelju dana u kontinuitetu i ne cesce od 5 puta godisnje. Djeci, trudnicama i dojiljama se ne preporucuje caj od uve. Velike kolicine ovoga caja mogu izazvati kontrakcije kod trudnica. Ukoliko se ne pretjeruje sa upotrebom ovog caja, uva je bezopasna za vecinu ljudi. Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu osjecati mucninu i povracanje, a velike doze mogu izazvati dekoncentraciju. Pretjerano velike doze, 10 puta vece nego sto je preporuceno na ovom sajtu, mogu izazvati povracanje, nedostatak daha i nesvjesticu. Postoje velike sanse za ostecenje jetre ako se prekoracuje doza duze vremena. Prijavljeni su slucajevi smrti kod konzumiranja doza od 30 grama ili vise.
Nije mi cilj da plasim bilo koga ovim podacima. Uva se vjekovima koristi u lijecenju urinarnog trakta i nece stetiti sve dok se koristi propisno i po uputstvima strucnjaka.

Leave a Comment