ŠTA JE URINOKULTURA

Šta je urinokultura i kako tumačiti nalaz urinokulture

Nekoliko email poruka i usmenih pitanja nasih pacijenata me navelo da napisem ovaj kratki prilog i pojasnim sta je urinokultura i kako citati nalaze urinokulture.

Šta je urinokultura:

Urinokultura je laboratorijska dijagnoza urina kojom se pored ostalog identifikuju bakterijski uzrocnici urinarnih infekcija i njihov broj po 1 mililitru urina. Vecina ljekara smatra da je 10.000/ml i manje normalano za odrasle osobe, a 1000/ml i manje normalno za djecu. 100.000/ml se vec smatra infekcijom. Zavisno od trenutnog zdravstvenog stanja osobe i simptoma, u pojedinim slucajevima i manji broj od 100.000/ml se moze smatrati infekcijom.

Laboratorije koje rade urinolulturu uglavnom uz izvjestaj o kvalitetu mokrace urade i antibiogram. Antibiogram daje ideju medicinskom osoblju koji antibiotici nece djelovati na izolovane bakterije, a koji bi eventualno mogli biti efikasni. Antibiotici uz cije ime stoji slovo “S” (sensitive) mogu se koristiti. Antibiotici pored kojih stoji slovo “R” (resistant) nisu evikasni protiv izolovanih bakterija. Koristenje antibiotika koji su oznaceni sa slovom S, nije garancija da ce terapija biti efikasna. U ovo su se uvjerili mnogi pacijenti koji pate od ucestale urinarne infekcije. Djelovanje antibiotika u laboratoriji, na zasijanoj bakterijskoj kulturi u staklenom tanjiricu, pod sterilnim uslovima, i djelovanje na pacijentu su dvije potpuno razlicite stvari. Moze se reci da antibiogram pokazuje koji antibiotici sigurno nece raditi, a koji ce mozda biti efikasni.

Na ovoj web stranici imate poprilicno jasno opisano kako pravilno uzimati urinokulturu: http://www.zdravstvo.com/dijagnostika/urikult.htm

Evo primjera poruke jedne od nasih pacijenatkinja koje ne razumiju vrijednosti nalaza urinokultire:

“Postovani doktore Hasanagicu, nisam bas zadovoljna ucinkom Vasih E-Kapi. Zadnji nalaz urinokulture poslije citave popijene flasice pokazuje neznatno poboljsanje. Broj bakterija se smanjio sa 10na7 samo na 10na6. Ocekivala sam mnogo bolji rezultat s obzirom na procitana iskustva drugih pacijenata i cijenu terapije.” 

Da vidimo koliko je “neznatno” ovo poboljsanje: 10na7 = 10.000.000/ml, to jest, deset miliona bakterija po jednom mililitru urina. 10na6 = 1000.000/ml, to jest, jedan milion bakterija po mililitru urina.  E-Kapi su smanjile broj bakterija za 90%, ili broj bakterija kod ove pacijentkinje je 10x manji poslije koristenja E-Kapi. 10na7 je izrazito jaka infekcija i kod pacijenata koji imaju oslabljen imuni sistem postoji mogucnost da ce biti potrebno vise od jedne flasice E-kapi za potpunu eliminaciju urinarne infekcije.

urinokulturaVrijednosti urinokulture i kako ih tumaciti:

104 ili 10na4 ili 10.000/ml = 10.000 bakterija po mililitru urina – Kod odraslih ovo je vrlo blaga ili nepostojeca infekcija. Lijecenje cesto nije potrebno. Kod djece poduzeti odgovarajuce mjere.

105 ili 10na5 ili 100.000/ml = 100.000 bakterija po mililitru urina – Manja nekriticna infekcija. Potrebno preduzeti odgovarajuce mjere kao se infekcija ne bi prosirila.

106 ili 10na6 ili 1000.000/ml = 1000.000 bakterija po mililitru urina – Jaca infekcija. Poduzeti potrebne mjere saniranja infekcije u sto kracem roku.

107 ili 10na7 ili 10.000.000/ml = 10.000.000 bakterija po mililitru urina – Kriticna infekcija. Hitno poduzeti odgovarajuce mjere kako infekcija ne bi zahvatila kompletan urinarni trakt ukljucujuci i bubrege.

E-Kapi doktora Hasanagica su prvi proizvod sa nasih prostora registrovan i licenciran za distribuciju od Ministarstva Zdravlja Kanade protiv urinarnih infekcija izazvanih eserihija coli i drugim bakterijama. Kliknite i pogledajte ispovjesti korisnika E-Kapi

5 thoughts on “ŠTA JE URINOKULTURA”

 1. Postovani, sasvim slucajno sam trazila neke dodatne pretrage i otkrila da ima mikoplazmu,ureoplazmu i eserihiju koli…zanima me uspjesnost ljecenja tih bakterija, jer partner i ja radimo vec jedan period na bebi…Takodjer, ako mi mozete ukratko reci koliko je opasno sve to…jer mislim da to imam vec koji mjesec i nisam na vrijeme pocela lijeciti to…
  Unaprijed hvala!

  • Postovanje Ina.
   Ako me pitate za urinarnu infekciju, mikroplazma i ureaplazma se sporije i teze lijece od eserihije ali E-Kapi su efektne i na te bakterije,medjutim moze se desiti da ce Vam biti potrebno vise of jedne flasice. Ako se radi i o vaginalnoj infekciji trebat ce Vam i E-Prasak za vaginalno ispiranje.
   Trazite od naseg saradnika E-Kapi PLUS veriziju i koristite 5×30 kapi umjesto 3×40 kako je napisano na originalnom uputstvu.
   Ako i partner ima infekciju i njemu su potrebene E-Kapi PLUS.
   Ako se infekcija nije prosirila na bubrege odgovarajuca terapije ce rijesiti infekciju bez dugotrajnih posljedica.

   Vedran

 2. Hvala vam najljepsa!!! Sad trenutno partner i ja krecemo sa antibioticima koje nam je propisao ginekolog ( citeral i hiramicin )..pa kad zavrsimo s tim vidjet cemo sta ce biti…
  Hvala vam jos jedanput !!!

Leave a Comment