Prirodne terapije za urinarne infekcije

LJEKOVITE BILJKE  ZA LIJECENJE URINARNIH INFEKCIJA

UVA, MEDVEDJE GROZDJE, MEDVETKA (Arctostaphylos uva ursi). Uva je biljka koja se kod nas, a i u svijetu, vjerovatno najcesce koristi u slucajevima bilo kakvih oboljenja mokracne besikie i cijelog urinarnog trakta. Na zalost, vecina doktora i travara koji preporucuju Uvin caj, ne poznaje dobro hemijski sastav i nacin djelovanja ove biljke.

KORISNICI UVINOG CAJA TREBALO BI OBAVEZNO DA OVO PROCITAJU. VAZNO. Uva, ili medvedje grozdje, nece djelovati ako je kiselost mokrace manja od pH7, tj. hemijske supstance uve ne djeluju ako je mokraca kisela. Ako koristite Uvin caj, izbjegavajte koriscenje sirceta, gaziranih sokova, vitamina C… Ja sam ranije pisao da bi zbog kiseline trebalo izbjegavati limun, narandzu i ostale citruse u vrijeme uzimanja Uvinog caje, medjutim, takva preporuka ne stoji. Iako citrusi imaju veliku kiselost nas metabolizam ce ih u zelucu naciniti alkalnim. Prema tome, uzimanje citrusa smanjuje kiselost mokrace, tj povecava pH. Ovaj podatak je provjeren i dokazan. Izvinjavam se za raniju gresku. Moj izvor informacija u vrijeme pisanja ranijeg clanka nije bio korektan. Da bi se smanjila kiselost mokrace moze se uzeti kasicica sode bikarbone, najbolje 10 – 15 minuta prije konzumiranja caja.

JOS VAZNIJE. Caj od uve ne bi trebalo uzimati duze od nedelju dana u kontinuitetu i ne cesce od 5 puta godisnje. Djeci, trudnicama i dojiljama se ne preporucuje caj od uve. Velike kolicine ovoga caja mogu izazvati kontrakcije kod trudnica. Ukoliko se ne pretjeruje sa upotrebom ovog caja, uva je bezopasna za vecinu ljudi. Neke osobe sa osjetljivim stomakom mogu osjecati mucninu i povracanje, a velike doze mogu izazvati dekoncentraciju. Pretjerano velike doze, 10 puta vece nego sto je preporuceno na ovom sajtu, mogu izazvati povracanje, nedostatak daha i nesvjesticu. Postoje velike sanse za ostecenje jetre ako se prekoracuje doza duze vremena. Prijavljeni su slucajevi smrti kod konzumiranja doza od 30 grama ili vise.
Nije mi cilj da plasim bilo koga ovim podacima. Uva se vjekovima koristi u lijecenju urinarnog trakta i nece stetiti sve dok se koristi propisno i po uputstvima strucnjaka.

BRUSNICA, CRANBERRY (Vaccinium macrocarpon). Za vise od 20 godina, koliko se ja bavim problemima urinarnog trakta, nisam upoznao ni jednog pacijenta koji se oslobodio infekcije bilo kojom terapijom od brusnice. Cisto sumnjam da cu sresti ikoga i u buducnosti. U laboratoriji je dokazano da sok od brusnice stvara sredinu nepogodnu za bakterije. Ali ono sto je dokazano u laboratorijskim uslovima ne djeluje uvjek na pacijenta i u klinickim uslovima. Ovo je slucaj i sa mnogim antibioticima. Mnogi pacijenti iz vlastitog iskustva znaju da osjetljivost bakterije na odredjeni antibiotik, pokazan na antibiogramu u laboratoriji, apsolutni ne pokazuje bilo kakve efekte na postojecu infekciju. Brusnica nema antisepticka svojstva i bakterija ce se primiriti na neko vrijeme i nastaviti razmnozavanje kad se tvari iz brusnice provare. Sok od brusnice nije posebno efikasan cak ni kao preventiva. Moze se koristiti kao pomocno sredstvo posto ima diureticka svojstva, i sadrzi male kolicine vitamina C. Nas sok od borovnice ima ista svojstva kao brusnica, ukusniji je i manje kosta. Brusnica se preporucuje kao cudotvorna biljka koja ce rijesiti sve probleme urinarnog trakta, kako upale, tako i infekcije. Medijska propaganda proizvodjaca preparata od brusnice preuvelicava djelotvornost ove biljke i siri zablude o njoj.

Sok od plodova brusnice moze da oteza eserihiji koli da se talozi u mokracnom mjehuru i ureteru i tako smanji mogucnosti za stvaranje infekcije. Ovo ni u kom slucaje ne znaci da ce vas sok od plodova brusnice osloboditi infekcije. Konzumiranje ovog soka je preporucljivo kao preventiva i pomoc kod lijecenja, a ne kao lijek. Plodovi sadrze oksalate koji doprinose formiranju kamenca u bubregu. Pijenje ovoga soka u velikim kolicinama (vise od litra dnevno), ili uzimanje koncentrisanih proizvoda od brusnice (tableta), mogu povecati rizik za stvaranje kamenca u bubregu, mada to nije pouzdano dokazano. Osobe koje su vec imale kamenac u bubregu, ne bi trebalo da uzimaju cesto ovaj sok ili proizvode od ploda ove biljke. Takodje, konzumiranje ovoga soka zajedno sa Uvinim cajem ce ponistiti dejstvo uve. Caj od lista brusnice ima slicna svojstva kao caj od uve, tako da se mogu koristiti iste preporuke.

Grupa istrazivaca iz Izraela je nasla da fruktoza iz soka plodova brusnice i borovnice ima svojstva da sprijecava talozenje bakterija, ne samo u ureteru, nego i u zelucu. Ispitivanja su pokazala da sok sprecava talozenje bakterije Helicobacter pylori koja izaziva cir na zelucu. Obratite paznju da se koristi izraz sprijecava talozenje, a ne eliminisanje bakterije. Preporucuje se koriscenje ovoga soka kao dopuna i pomoc kod lijecenja infekcija ozbiljnijim terapijama.

PIREVINA, RIZOM (Rhizoma graminis). Ako morate da izaberete samo jednu biljku od koje cete da pravite caj za borbu i preventivu protiv infekcija urinarnog trakta, kao i za generalno ciscenje organizma, to svakako treba da bude – Pirevina! Moj otac, dr Enes Hasanagic, toliko je cijenio ovaj “ljekoviti korov” da sam ja odlucio da posvetim cijelu stranicu ovoj biljci! PIREVINA

UROLOSKI CAJ DR HASANAGICA. Moze se koristiti uz E-KAPI kao pomocno sredstvo. Recept za pripremu Uroloskog caja prema dr Hasanagicu je slijedeci:

list koprive (Uricae folium) 10 g (pomaze smanjivanju upala);
kukuruzna svila (Maydis stigma) 10 g (formira zastitu oko sluznice);
kilavica (Herniaria glabra) 10 g (pomaze smanjivanju upala);
korijen zečijeg trna (Ononidis radix) 15 g (ima antibakterijska svojastva i pomaze eliminaciji infekcije);
korijen peršuna (Petroselini radix) 15 g (ima antibakterijska svojastva i pomaze eliminaciji infekcije);
korijen sladića (Glycyrrhizae radix) 10 g (obnavlja sluzokozu);
cvijet nevena (Calendulae flos) 35g (pomaze obnovi ostecene sluznice uretera);
rizom pirevine (Graminis rhizoma) 35 g (izvanredan diuretik i cistac organizma);

PRIPREMA: Jednu supenu kasiku cajne mjesavine preliti sa 2 dcl kljucale vode. Ostaviti poklopljeno pola sata uz povremeno mijesanje. Procijediti i piti vise puta na dan, uvijek svjeze pripremljen caj.

Uroloski caj dr Hasanagica se preporucuje u kombinaciji sa E-KAPIMA doktora Enesa Hasnagica, kao pomoc kod vrlo jakih infekcija urinarnog trakta. Cajnu mjesavinu mozete sami napraviti, ili nabaviti vec pripremljenu kod nasih distributera E-KAPI.

zec eserihija-neven-small eserihija-persun-small eserihija-kukuruz-small

eserihija-pirevina-small eserihija-zeciji-trn-small eserihija-sladic-small eserihija-kopriva-small

Leave a Comment