BRUSNICA

BRUSNICA, CRANBERRY (Vaccinium macrocarpon).

Za vise od 25 godina, koliko se ja bavim problemima urinarnog trakta, nisam upoznao ni jednog pacijenta koji se oslobodio infekcije bilo kojom terapijom u kojoj je glavni sastojak brusnica. Cisto sumnjam da cu sresti ikoga i u buducnosti. U laboratoriji je dokazano da sok od brusnice stvara sredinu nepogodnu za bakterije. Ali ono sto je dokazano u laboratorijskim uslovima ne djeluje uvjek na pacijenta i u klinickim uslovima.
Ovo je slucaj i sa mnogim antibioticima. Mnogi pacijenti iz vlastitog iskustva znaju da osjetljivost bakterije na odredjeni antibiotik, pokazan na antibiogramu u laboratoriji, apsolutni ne pokazuje bilo kakve efekte na postojecu infekciju. Brusnica nema antisepticka svojstva i bakterija ce se primiriti na neko vrijeme i nastaviti razmnozavanje kad se tvari iz brusnice provare.

Sok od brusnice nije posebno efikasan cak ni kao preventiva

Sok se moze koristiti kao pomocno sredstvo posto ima diureticka svojstva, i sadrzi male kolicine vitamina C. Nas sok od borovnice ima ista svojstva kao brusnica, ukusniji je i manje kosta. Brusnica se preporucuje kao cudotvorna biljka koja ce rijesiti sve probleme urinarnog trakta, kako upale, tako i infekcije. Medijska propaganda proizvodjaca preparata od brusnice preuvelicava djelotvornost ove biljke i siri zablude o njoj. Ovi podatci o neefikasnosti brusnice mogu se relativno lako potvrditi ako na googlu ili drugim pretrazivacima trazite informacije o brusnici, ali na web stranicama naucnih institucija i univerziteta koji su ustvari uradili prave i detaljne studije o ovoj biljki.

Internet je prepravljen web stranicama ciji vlasnici senzacionalistickim netacnim tekstovima i naslovima privlace posjetioce i zaradjuju na prodaju reklamnih mjesta pojacavaju mit o efikasnosti brusnice.

Brusnica fotografija

Male pogodnosti koristenja brusnice kod urinarnih infekcija?

Sok od plodova brusnice moze da oteza eserihiji koli da se talozi u mokracnom mjehuru i ureteru i tako smanji mogucnosti za stvaranje infekcije. Ovo ni u kom slucaje ne znaci da ce vas sok od plodova brusnice osloboditi infekcije. Konzumiranje ovog soka je preporucljivo kao preventiva i pomoc kod lijecenja, a ne kao lijek. Plodovi sadrze oksalate koji mogu doprinijeti formiranju kamenca u bubregu kod pretjerane upotrebe.

Pijenje ovoga soka u velikim kolicinama (vise od litra dnevno), ili uzimanje koncentrisanih proizvoda od brusnice (tableta), mogu povecati rizik za stvaranje kamenca u bubregu, mada to nije pouzdano dokazano. Osobe koje su vec imale kamenac u bubregu, ne bi trebalo da uzimaju cesto ovaj sok ili proizvode od ploda ove biljke. Takodje, konzumiranje ovoga soka zajedno sa Uvinim cajem ce ponistiti dejstvo uve. Caj od lista brusnice ima slicna svojstva kao caj od uve, tako da se mogu koristiti iste preporuke.

Grupa istrazivaca iz Izraela je nasla da fruktoza iz soka plodova brusnice i borovnice ima svojstva da sprijecava talozenje bakterija, ne samo u ureteru, nego i u zelucu. Ispitivanja su pokazala da sok sprecava talozenje bakterije Helicobacter pylori koja izaziva cir na zelucu. Obratite paznju da se koristi izraz sprijecava talozenje, a ne eliminisanje bakterije. Preporucuje se koriscenje ovoga soka kao dopuna i pomoc kod lijecenja infekcija ozbiljnijim terapijama.

Pouzdana prirodna terapija protiv infekcija urinarnog trakta sadrzi caj od pirevine i biljne E-Kapi.

Leukocitna Esteraza
Iskustva korisnika E-Kapi

5 thoughts on “BRUSNICA”

Leave a Comment